Nederland, maar dan op z’n Duits

Een blik op Nederland van buitenaf. Tijdens het college ‘Introducing the Netherlands’ zet Joerg Raab de stand van zaken in Nederland uiteen, maar dan wel vanuit Duits perspectief.  Wat blijkt: de Duitsers zijn dol op ons Koningshuis.

“De meeste Nederlanders zijn heel kritisch op de NS, maar vanuit een buitenlands perspectief vind ik de NS fantastisch!” zegt organisatiedeskundige Joerg Raab in het aftrappende college van de reeks genaamd ‘Introducing the Netherlands.’ Van politiek tot schaatsen, tijdens een wervelende presentatie komt heel Nederland voorbij.

De lezing begint met een overzicht van de maatschappelijke problemen in Nederland. En dat zijn er nogal wat. De in Duitsland geboren en getogen Raab spreekt over het overschot aan internationale studenten, de val van de PvdA, de opkomst van splinterpartijen, Nederland belastingparadijs, en het drugsprobleem in Brabant. “Bijna 80 procent van alle synthetische drugs ter wereld wordt hier in Brabant geproduceerd. Daarmee is er in Tilburg alleen al 800 miljoen euro in omloop.” Net wanneer de lezing op een roast van Nederland begint te lijken, verandert hij van toon: zo verkeerd is het hier helemaal niet.

Want wat is Nederland goed georganiseerd! Ook onze ziekenhuizen krijgen van Raab een schouderklopje: “Als ik in Nederland een ziekenhuisafspraak heb om tien uur, dan loopt alles stipt volgens schema, in Duitsland kan je maar beter een goed boek meenemen.”

Daarnaast benoemt Raab nog een aantal oer-Hollandse dingen, zoals onze eeuwige strijd met de zee, onze passie voor voetbal, wielrennen en natuurlijk schaatsen. Op het scherm achter hem staat een foto afgebeeld van Amsterdammers die door de grachten schaatsen. Dan uit hij zijn bewondering voor ons koningshuis. Vergezeld met een dansende Willem Alexander op het scherm achter hem vertelt hij hoe mooi Duitsers het vinden dat Nederland het koningshuis in stand houdt en prijst hij de informele houding.

Tot slot vergelijkt Raab Nederland en Duitsland met elkaar in cijfers. “Duitsland heeft negen aangrenzende landen… en toch zijn we verantwoordelijk voor zo’n 25 procent van jullie internationale studenten, dat is niet voor niks.” En: “Ook al is Nederland maar klein, het is wel de nummer twee voedselexporteur ter wereld, gevolgd door Duitsland.” Ook op academisch gebied steekt Nederland gunstig af tegen onze oosterburen: “In Nederland zijn er dertien universiteiten, acht daarvan staan er in de top 100 van Europa, daar wint Duitsland met 23.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.