Wat doen de Tilburgse partijen voor studenten?

Weet jij al op wie je gaat stemmen 21 maart?

Er studeren bijna 29.000 studenten in Tilburg en dat maakt het een echte studentenstad. Bijna 14.000 daarvan wonen in Tilburg en op de internationale studenten na, mogen zij stemmen. Hoe proberen de lokale partijen de harten van deze studenten te winnen? Hier een overzicht wat ze willen doen voor de studenten.

D66: op dit moment de grootste partij van de gemeenteraad, heeft een paar speerpunten in het beleid gericht op studenten, zoals ‘Zorgen voor nieuwe studentenwoningen’ en ‘internationalisering van het onderwijs ondersteunen’ en tot slot ‘de aantrekkelijkheid van de stad vergroten voor studenten’.

SP: deelt de tweede plaats met het CDA, beide partijen hebben zes zetels. In het verkiezingsprogramma staat niets over het studentenleven. Wel heeft de SP plannen die misschien aantrekkelijk zijn voor de student; een festivalterrein buiten de stad bouwen waar betaalbare evenementen gehouden worden. SP’er Miguel Reijnen, kandiaat voor de gemeenteraad, wil een website oprichten voor studenten die last hebben van huisjesmelkers.

CDA: deze partij heeft, in contrast met D66 en SP, een uitgebreid studentenbeleid opgetekend in het verkiezingsprogramma. Zo moeten internationale studenten makkelijk een woning kunnen vinden. Ook moet het voor studenteninitiatieven makkelijker worden om evenementen te organiseren. Ten slotte moet het MBO ook onderdeel worden van het studentenleven, om te beginnen door ze ook deel te laten nemen aan de introductieweken.

LST: op een aantal plekken lijkt het verkiezingsprogramma meer op een betoog dan op beleid. De partij begon in 2006 als een burgerverzet, inmiddels heeft de partij vijf zetels. Lijst Smolders heeft geen concrete plannen voor de student. LST zegt wel: ‘het is van het grootste belang om jongeren aan Tilburg te binden, ook na hun studie’. Uit het programma lijkt LST studenten te willen helpen, omdat ze het al zwaar genoeg hebben met het leenstelsel: “De huidige politieke partijen (PvdA, GL, SP, VVD en D66) zeggen op te komen voor de jongeren maar ze worden nu al opgezadeld met een grote studieschuld door het nieuwe leenstelstel en moeten straks met een rollator naar het werk.”

VVD: heeft als voornaamste speerpunt voor de student: “De gemeente blijft inzetten om ondernemingen aan te trekken die de werkgelegenheid in de gemeente vergroten zodat afgestudeerden in Tilburg kunnen blijven.” Het probleem speelt al jaren dat afgestudeerde studenten geen baan kunnen vinden in Tilburg. De partij heeft vijf zetels.

PvdA: heeft in vergelijking met de andere partijen een beknopt programma, begrijpelijk dus dat er geen tientallen standpunten gericht op studenten zijn. Wel wil de partij dat er ‘studiebeurzen’ komen ‘voor excellente studenten in het Mbo, Hbo en Wo’. De partij heeft vijf zetels

GroenLinks: bij de afgelopen landelijke verkiezingen wist voorman Jesse Klaver tien extra zetels te bemachtigen, krijgen ze dat ook voor elkaar bij de gemeenteraadsverkiezingen?  GroenLinks wil samenwerking tussen het onderwijs en bedrijven in Tilburg stimuleren. Ook ZZP’ers en kleine ondernemingen worden ondersteund om afgestudeerden in de stad te houden en nieuwe banen te creëren. GL wil ook studenten en ouderen samen laten wonen, zoals in gemeenten als Deventer al een succes bleek.

Meer weten? Op zondag 18 maart organiseert Academic Forum ‘Het grote Tilburgse Lijsttrekkersdebat’ in Theater NWE Vorst. De partijleiders van alle veertien partijen in Tilburg zullen hier aanwezig zijn. Bekijk ook de kieswijzer van Studentenraad waar de partijen stellingen over het studentenleven beantwoorden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.