ReflecT geen onderzoeksinstituut meer

Het bestuur van de rechtenfaculteit, dat dertien departementen en instituten wil terugbrengen naar vier onderzoeksthema’s, heeft onderzoeksinstituut ReflectT alvast opgeheven. Het gaat verder als merk.

ReflecT, in 2009 opgericht door Ton Wilthagen en Ruud Muffels, was onderdeel van TLS en werkte samen met TiSEM en TSB. Het instituut deed interdisciplinair onderzoek naar de arbeidsmarkt, had een eigen begroting en personeel. Sinds de opheffing afgelopen donderdag 22 maart 2018 is dat anders. De rechtenfaculteit wilde niet door met het instituut, omdat het zoals alle instituten financieel kwetsbaar zou zijn. Alles, van personeel tot huisvesting, moest bij elkaar verdiend worden en dat is niet eenvoudig. ReflecT gaat door als brand, als merk.

Directeur Ruud Muffels wist al ruim een jaar van het voornemen om ermee te stoppen, laat hij aan Univers weten. “Van meet af aan heb ik gezegd dat het een onverstandige beslissing is, omdat onderzoeksinstituten een belangrijke bijdrage leveren aan de faculteit.” En financieel kon ReflecT eenvoudig gezond blijven, stelt hij, als er iets meer basisfinanciering was geweest. “Ik betreur het besluit, maar de realiteit is dat ik hierop niet veel invloed heb aangezien het faculteitsbestuur hierover beslist.” 

Er zijn inmiddels nieuwe functieindelingen opgesteld, die door de faculteitsraad en het lokaal overleg zouden zijn gezien. De intentie is, zo is besproken in de faculteitsraad van 22 februari, dat het personeel in april in nieuwe functies start. Komt het personeel goed terecht? Muffels: “Dat weet ik niet eens, want ik word niet op de hoogte gehouden. Maar het gaat inderdaad om herplaatsing, en van sommigen is bekend waar ze naartoe gaan, zoals naar Public Governance of Arbeidsrecht. Anderen weten nog niets.”

Kan ReflecT, een bekend instituut in Nederland en Europa, nog mee in de competitieve wereld van het onderzoek als het geen instituut meer is maar een merk? Muffels is er niet hoopvol over. Eigen personeel wordt verspreid over de universiteit, waar ze een nieuwe baas moeten gaan dienen, die mogelijk weinig op heeft met ReflecT. Dat gaat het geen goed doen. Muffels had liever gezien dat er was gekozen voor een interfacultair instituut, om de goede mensen bij elkaar te houden. “Dat had het een basis gegeven voor de toekomst, nu is het in feite een sterfhuisconstructie.”

De rechtenfaculteit laat via woordvoerder Tineke Bennema weten dat de ontmanteling van ReflecT als onderzoeksinstituut ‘met zorg’ zal geschieden, ‘in onderling overleg met de medewerkers’. Zij mogen zich blijven profileren met het merk ReflecT, wanneer dat van pas komt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.