Geen zwembad op de campus

Er worden voorlopig geen baantjes getrokken op de campus, als het aan de universitaire medezeggenschap ligt. Wel wordt er nagedacht over sporten op de daken.

Fractie Front, de studentenfractie die the extra mile wil rennen voor studenten, zou graag zien dat studenten op de campus ook wat extra mijlen kunnen afleggen. In het water, welteverstaan. Ergens in of tussen de universitaire hoogbouw moet een zwembad komen, want daar zouden studenten behoefte aan hebben. In het initiatiefvoorstel dat de fractie december 2017 indiende, werd ook gevraagd om buitensportfaciliteiten.

In de bestuurslagen van de universiteit, zo werd vandaag duidelijk tijdens de Commissie Financiën en Infrastructuur, hebben ze de zwembroek nog niet aangetrokken. Paulina Snijders, vicevoorzitter van het College van Bestuur, is weliswaar blij met ideeën voor het verbeteren van de campus, maar vindt niet alles praktisch haalbaar. Over de kwestie van het zwembad kan ze kort zijn: dat is te duur. Het zou 8 tot 10 miljoen euro kosten, wat jaarlijks zou uitkomen op 400 tot 450 duizend euro, inclusief personeel. Zo’n investering kan de universiteit zich niet veroorloven, er zijn andere prioriteiten. “Er zijn in Tilburg al genoeg mogelijkheden om te zwemmen, dus dit steunen we niet.”

Ook sportfaciliteiten in de buitenlucht, Front stelde het grasveld tegenover het TIAS-gebouw voor, ziet het CvB niet zitten. Het maakt de omgeving rommeliger en onveiliger. Als er bijvoorbeeld klimrekken worden neergezet, zegt Snijders, dan trekt dat hangjongeren aan. Ook hier geldt bovendien: er is al genoeg. Nota bene in het aangrenzende Warande-bos zijn allerlei ren- en sportmogelijkheden aanwezig. Het andere voorstel van Front, het aanbrengen van sportfaciliteiten op de daken van nieuwe gebouwen, wil het CvB wel serieus overwegen in toekomstige ontwerpen. Om studenten en personeel aan te moedigen te bewegen en te sporten.

“We zitten op loopafstand van een schitterend sportcomplex”

Front vindt het jammer dat er geen zwembad komt, en begrijpt niet dat de campus onveiliger zou worden van andere faciliteiten. In de schriftelijke reactie werd aangevoerd dat er niet genoeg beveiliging zou zijn, maar zo zegt Front: “Ze kunnen toch een rondje extra lopen?”

De medewerkersfracties TiU International en Onafhankelijken vinden net als het CvB dat er geen zwembad moet komen. Volgens Tobias Klein van TiU International is dat riskant, en de strategische groeiplannen zijn volgens hem al riskant genoeg. Er wordt van alles gebouwd, maar wat als de studenten niet komen? “Het zou jammer zijn als het geld dan in een zwembad zit.” Sebastiaan Vermeulen van Onafhankelijken vraagt zich wel af of er sportfaciliteiten moeten komen op daken. “We zitten op loopafstand van een schitterend sportcomplex, waar we veel geld in hebben geïnvesteerd. Dat weten jullie ook maar al te goed.”

Het initiatiefvoorstel van Front is formeel nog niet afgeschoten, want het staat ter discussie op de agenda voor de universiteitsraad volgende week vrijdag 13 april. Wellicht daarom dat SAM bij herhaling vroeg of Front kan aantonen dat er behoefte is aan een zwembad. Dat werd toegezegd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.