Informatiebijeenkomst voor pre-bachelor vluchtelingen drukbezocht

Informatiebijeenkomst voor pre-bachelor vluchtelingen drukbezocht

De speciale pre-bachelor voor vluchtelingen is in trek. Hoewel er jaarlijks plek is voor 16 tot 18 studenten, kwamen er maar liefst 200 geïnteresseerden naar de regionale informatiebijeenkomst.

De pre-bachelor is bedoeld om vluchtelingen te ondersteunen bij inburgering en om ze een begin te laten maken aan een studie. Hoewel de pre-bachelor opleiding dit jaar voor de tweede keer van start gaat, vond gisteren voor het eerst een regionale informatiebijeenkomst plaats. Dat er volop belangstelling is voor de opleiding, bleek wel uit de volle zaal en drukke gesprekken.

Samen met Fontys, de gemeentes Tilburg en Eindhoven, Vluchtelingenwerk en het UAF was de universiteit aanwezig om alle geïnteresseerden voorlichting te geven en vragen te beantwoorden. Er heerste een levendige sfeer en er werden veel vragen gesteld. Opvallend was ook de grote diversiteit aan nationaliteiten. Vorig jaar al begonnen 16 studenten uit liefst 9 verschillende landen met de pre-bachelor.

Succesverhaal

“Tot nu toe is de opleiding een succes,” vertelt Patty van Bielder, TiU-coördinator van de academische pre-bachelor. Afgelopen maand heeft de huidige lichting Het Nederlands Staatsexamen afgelegd en alle 16 studenten zijn nog steeds van plan na het afronden van de pre-bachelor aan een bachelor te beginnen.

En ook voor komend jaar ziet het er weer goed uit. Van Bielder: “We waren verrast door de grote hoeveelheid aanmeldingen voor de informatiebijeenkomst, maar ook over de evenwichtige verdeling van interesse voor alle faculteiten. Dit laat zien dat er bewust keuzes worden gemaakt.” Blij is Van Bielder ook met de grote steun die andere instanties zoals het UAF, Vluchtelingenwerk en de gemeentes leveren.

Hoopvol

Er zal uiteindelijk geen plek zijn voor iedereen. Vorig jaar waren er 80 aanmeldingen, hiervan konden slechts 16 een plekje bemachtigen. Naar verwachting zullen er dit jaar nog meer aanmeldingen zijn, terwijl het aantal beschikbare plekken ongeveer hetzelfde blijft. Maar de aanwezige kandidaat-studenten zijn hoopvol. “Mijn plan was altijd om te studeren en toen ik in Eritrea woonde ben ik daarmee ook begonnen. Nu ik in Nederland ben wil ik hiermee verder gaan. Ik was altijd op zoek naar een universiteit die mij daarbij kon helpen en via Facebook ben ik hier terecht gekomen,” vertelt Efoyta.

De uit Rusland afkomstige Polika is op uitnodiging van het UAF naar deze informatiebijeenkomst gekomen. “Ik ben op dit moment nog niet zo bekend met het Nederlandse onderwijssysteem dus deze pre-bachelor is de juiste manier om hier meer over te weten te komen. Ik hoop dat ik alles leer wat ik nodig hebben om straks in Nederland te kunnen studeren.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.