Margot Vanderstraeten winnaar E. du Perronprijs 2017

Schrijfster Margot Vanderstraeten is de winnares van de E. du Perronprijs 2017 met haar boek Mazzel tov. Mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie. De uitreiking is op woensdag 18 april om 20 uur in het brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (bkkc) aan Spoorlaan 21 in Tilburg.

Het boek van Vanderstraeten geeft een kijkje in de besloten gemeenschap van de orthodoxe joden. Mazzel tov toont hoe je, ondanks grote culturele verschillen, van elkaar kunt leren en met elkaar kunt leven. Daarvoor prijst de jury haar en noemt het ‘een fascinerend boek.’

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een ‘textiel object’, ontworpen door Moyra Besjes en Natasja Lauwers van ontwerpbureau by aaaa en gemaakt bij het TextielMuseum in Tilburg.

Arrogantie

Dit jaar wordt de E. du Perronlezing verzorgt door Marja Pruis, schrijver en redacteur van De Groene Amsterdammer, met als onderwerp arrogantie.

De E. du Perronprijs is een initiatief van School of Humanities van Tilburg Universtiy, bkkc en de gemeente Tilburg. De prijs wordt uitgereikt aan ‘een persoon of organisatie die met een culturele uiting bijdraagt aan de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen’.

Margot Vanderstraeten, geboren in 1968 in België, is naast schrijfster ook freelance journalist en columnist. In 2002 won ze voor haar roman Alle mensen bijten de debuutprijs. 

Naast Mazzel tov waren de boeken Onder een hemel van sproeten  van Alex Boogers en De Heilige Rita van Tommy Wieringa genomineerd voor de prijs. In 2016 won Stefan Hertmans de prijs voor zijn roman De bekeerlinge.

Kritische houding

De prijs is vernoemd naar de Nederlands-Indische schrijver E. du Perron. In de jaren twintig stond hij bekend om zijn kritische houding naar de maatschappij en maakte hij zich hard voor persvrijheid.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.