TiU moet promovendi niet drie, maar vier jaar de tijd geven

TiU moet promovendi niet drie, maar vier jaar de tijd geven

Tilburg University moet promovendi vier jaar de tijd geven om hun PhD-traject af te ronden. Daarbovenop mogen ze niet meer dan twintig procent van hun tijd besteden aan lesgeven. Dat stelde Medewerkersfractie Onafhankelijken vanochtend voor in de universiteitsraad.

Promovendi bij TiSEM krijgen slechts drie jaar de tijd om hun proefschrift te schrijven. Reken daarbij dat ze één dag in de week lesgeven, en er blijft een kleine tweeënhalf jaar effectieve tijd over. De Onafhankelijken vrezen dat dit model wordt doorgetrokken naar de gehele universiteit. Ook ageren zij tegen de dubieuze PhD-contracten die sommige faculteiten hanteren. Een aantal promovendi is de helft van de tijd kwijt met lesgeven. Dat betekent dat zij slechts twee jaar de tijd krijgen hun proefschrift te schrijven.

Kwaliteit proefschriften

De Onafhankelijken zien graag dat de universiteit de richtlijnen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) overneemt. Daarin stellen zij dat een traject van drie jaar de kwaliteit van proefschriften niet bevordert en dat het daarom verstandiger is voor een vierjarig traject te kiezen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) sluit zich daarbij aan. Tevens heeft het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) al meerdere keren gewaarschuwd voor de negatieve effecten van PhD-trajecten die minder dan vier jaar duren. Dat zou de kwaliteit van het onderzoek verslechten, maar ook het welzijn van de PhD’er.

Weinig hoop

Rector Emile Aarts zei weinig hoop te hebben dat het voorstel erdoor komt. Hij ziet een vierjarig PhD-traject als iets typisch Nederlands. “Bijna ieder land ter wereld hanteert een driejarige periode. Wij zijn een internationale universiteit en willen richting de driejarige contracten gaan. Dat komt meer overeen met de wereldwijde standaard.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.