Straatnaambordjes van Ahed Tamimi op de campus

Ineens zijn ze overal op de campus: straatnaambordjes van Ahed Tamimi. Heeft de universiteit besloten meerdere straten naar de Palestijnse vrijheidsactiviste te vernoemen? Of is hier iets anders aan de hand?

De bordjes zijn een initiatief van Critical Forum Tilburg en zijn een reactie op de veroordeling van de zeventienjarige Palestijnse activiste. Een rechtbank in Israël veroordeelde Tamimi onlangs tot acht maanden gevangenisstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie jaar. Zij sloeg twee Israëlische militairen nadat ze had vernomen dat haar neefje gewond was geraakt doordat hij een rubberen kogel tegen het hoofd kreeg.

De veroordeling van Tamimi zou in strijd zijn met het Verdrag voor de Rechten van het Kind, waarin is bepaald dat kinderen alleen gevangengezet mogen worden als uiterste middel en zo kort mogelijk. 

Tekst loopt verder onder de foto “Met deze actie willen we dit onrecht onder de aandacht brengen,” laten Maciej Gadzała en Denisea Kennedy van Critical Forum Tilburg weten. “We willen mensen ertoe aanzetten om zich te verdiepen in de veroordeling van Tamimi.”

Ook willen Gadzała en Kennedy wijzen op de ambigue houding van Nederland in deze zaak. “Nederland heeft het Verdrag voor de Rechten van het Kind ondertekend. Toch verwierp de Tweede Kamer een motie waarin de regering werd verzocht om aan te dringen op vrijlating van Tamimi.” 

Film

Met de vertoning van de documentaire Stone Cold Justice, over de behandeling van Palestijnse kinderen door het Israëlische rechtssysteem, wil Critical Forum Tilburg de discussie verder op gang brengen. Geïnteresseerden kunnen op donderdag 26 april komen kijken in PZ (Prismagebouw) 48 om 19.00 uur.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.