Vidar-lid zwaar gewond geraakt tijdens brassen

Door een kopstoot van een Utrechtse student eindigde een gezellig weekend met een bezoek aan het ziekenhuis voor een lid van de Tilburgse roeivereniging Vidar.

Het incident tussen de twee studenten vond plaats op 24 maart tijdens het NOOC openingstoernooi. Tijdens het traditionele brassen ging het behoorlijk mis. Brassen, een soort eergevecht tussen studentenverenigingen, kan verschillende vormen aannemen. Tijdens het incident in kwestie was het de bedoeling een slipje van een paal te halen die door Vidar werd verdedigd. Geweld is hierbij verboden, wel is het toegestaan om iemand naar de grond te werken door aan diens kleren te trekken. Toch gaat het regelmatig mis en hebben zich in de voorafgaande jaren botbreuken en andere verwondingen voorgedaan. Dit jaar liep het echter behoorlijk uit de hand.

Volgens ooggetuigen waren het slachtoffer en zijn tegenstander op de grond aan het stoeien toen de laatste wegliep maar plotseling omdraaide en een kopstoot uitdeelde. Hierdoor schoten stukjes van de oogkas van het slachttoffer naar achteren.  Deze moesten in het ziekenhuis via een snee in het hoofd verwijderd worden.

Aangifte

Na het incident heeft het slachtoffer een oproep op Facebook geplaatst om erachter te komen wie hiervoor verantwoordelijk was. Dit bleek uiteindelijk een bestuurslid van de Utrechtse roeivereniging Triton te zijn, die vervolgens zelf contact heeft opgenomen met het slachtoffer en de politie. Hoewel roeivereniging Triton niet beschikbaar was voor commentaar, heeft deze een bericht op hun website geplaatst waarbij ze aangeven het incident te betreuren en dergelijk grensoverschrijdend gedrag af te keuren. Daarnaast heeft de jongen in kwestie zijn functies als bestuurslid van Triton tijdelijk neergelegd tot het politieonderzoek is afgerond. Vidar geeft aan dat de samenwerking met zowel de jongen als het bestuur van Triton goed en open verloopt maar het verdere onderzoek bij de politie ligt. Zelf zullen ze daarom geen maatregelen tegen Triton ondernemen.

Maatregelen?

Daarnaast ziet Vidar ook geen noodzaak om meer regels op te stellen om dit soort incidenten te voorkomen, aldus voorzitter Rens Vonk: “Het brassen gebeurt heel gemoedelijk en is een onderdeel van dit event. Er is altijd wel een risico dat er iets gebeurt, maar daarom steken wij veel geld in beveiliging en ook het bestuur let voortdurend op. Verder is het ook een stuk sociale controle van de betrokkenen zelf. In dit geval zat er een keer een rotte appel tussen, zoals je dat overal in de maatschappij wel hebt. Maar we zien naar aanleiding van dit incident geen noodzaak om een heleboel regels op te stellen.”

Roeitoernooi

Het NOOC openingstoernooi is een roeitoernooi dat plaatsvindt op het terrein van Vidar en de opening van het roeiseizoen markeert. Circa 2500 studenten uit heel Nederland trekken voor dit event naar Tilburg om te roeien en te feesten.

Reactie van Triton op het artikel:

Anna van Swieten, voorzitter Triton: “Wij willen nogmaals benadrukken dat we het heel erg vinden wat er is gebeurd en erg met het herstel van het slachtoffer meeleven. Wij willen het contact zo open mogelijk houden en staan altijd open voor vragen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.