Anne Lafarre genomineerd als wetenschapstalent 2018

De Tilburgse wetenschapper Anne Lafarre maakt kans om verkozen te worden tot wetenschapstalent van Nederland en België.

Vijfentwintig jonge en talentvolle wetenschappers zijn genomineerd voor Wetenschapstalent 2018, de vierde editie van de wedstrijd die wordt georganiseerd door het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Tilburg University wordt vertegenwoordigd door Anne Lafarre, universitair docent Business Law.

Lafarre promoveerde juni 2017 cum laude op onderzoek naar de rol van kleine aandeelhouders bij een algemene vergadering van aandeelhouders (AVA). Inmiddels heeft ze verschillende publicaties op haar naam staan, bijvoorbeeld over hoe de blockchain AVA’s efficiënter kan maken. Ze was verrast met de nominatie, zegt ze, en vindt het een grote eer. “Er wordt zoveel goed onderzoek gedaan in Nederland en België, dat ik het nooit had verwacht. De genomineerde onderzoekers doen allemaal zeer relevant en interessant onderzoek, ik vind het echt gaaf om daar tussen te mogen staan.”

Haar eigen onderzoek lijkt wellicht niet zo spectaculair, zo zegt ze, maar is er niet minder relevant om. “Aandeelhoudersparticipatie en het besturen van beursgenoteerde ondernemingen zijn op het eerste gezicht niet zo aansprekend, maar wel erg belangrijk. Deze bedrijven spelen een zeer grote rol in de samenleving.” Aandeelhouders kunnen veel invloed uitoefenen op bedrijven, maar het is nauwelijks bekend of en hoe ze dat doen. In haar onderzoek gebruikt Lafarre juridische en empirische onderzoeksmethoden om meer te weten te komen over de rol die aandeelhouders (kunnen) spelen. Haar onderzoek probeert ze zoveel mogelijk terug te laten komen in het onderwijs dat ze geeft.

Stemmen

Stemmen kan vanaf vandaag tot en met zondag 6 mei. De publieksstem telt voor de helft mee, de andere helft van de einduitslag wordt bepaald door een vakjury. Die kijkt naar wetenschappelijke en maatschappelijke impact, originaliteit van het onderzoek en de mate van popularisatie. De winnaar wordt 31 mei bekendgemaakt in Utrecht (TivoliVredenburg). De vijf best scorende talenten presenteren daar hun onderzoek.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.