Literatuur als waarschuwing

Persoonlijke data delen met bedrijven is de gewoonste zaak van de wereld. Maar is het ook wenselijk? Guus Hovens (Art, Media and Society) las The Circle en ontdekte dat fictionele literatuur scherpe maatschappijkritiek kan leveren.

Belangrijke vragen dringen zich op. Gaat dit wel de goede kant uit? Wat als Facebook nog groter wordt of Mark Zuckerberg president wil worden? Zorgt meer transparantie inderdaad voor een betere wereld? Is privacy een achterhaald concept? Tot aan het licht kwam dat Facebookdata van miljoenen gebruikers is misbruikt om Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen te laten winnen, werden deze vragen nauwelijks serieus genomen.

Maatschappijkritiek wordt bij uitstek bedreven in de fictionele literatuur. Hovens sloeg daarom The Circle van Dave Eggers open, een roman uit 2013 waarin de schrijver de digitale ontwikkelingen tot in het extreme doortrekt. Eggers voorzag een transparante wereld, waar mensen alles met elkaar delen op een sociaal supernetwerk. Wie niet meedoet, telt niet mee. Een beklemmend beeld, dat steeds meer werkelijkheid wordt. De kracht van de roman is dat die ons aan het denken zet, en het nog gepaster maakt om serieus vraagtekens te plaatsen bij de toenemende digitale verbondenheid en het schrijnende tekort aan privacy.

Cijfer: 8

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.