Er komt een master rechtspsychologie in Tilburg

Aan Tilburg University kun je binnenkort een gloednieuwe master volgen: rechtspsychologie. De tweejarige master zal toegankelijk zijn voor zowel psychologie- als rechtenstudenten.

Dat maakte Jantine Schuit, de decaan van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (TSB), gisteren bekend in de faculteitsraad. De nieuwe master wordt ontwikkeld in samenwerking met Tilburg Law School. Als alles volgens plan verloopt, kan de eerste lichting studenten in 2020 starten. Het zou de eerste master rechtspsychologie aan een Nederlandse universiteit zijn. “Op dit moment is er nog geen masterprogramma in Nederland dat studenten opleidt tot rechtspsycholoog”, aldus Schuit.

De rechtspsychologie is een relatief nieuw vakgebied, dat zich bezighoudt met menselijk gedrag in juridische processen. Een rechtspsycholoog buigt zich bijvoorbeeld over dadermotieven, leugendetectie, ooggetuigenverklaringen, bekentenissen, politieverhoren en beslissingen van rechters over bewijs en straf.

Het precieze programma van de nieuwe master moet nog worden bepaald. Mogelijk komen er twee aparte programma’s, liet Schuit weten: één voor studenten met een rechtenachtergrond en één voor studenten met een psychologiebachelor. Op die manier kunnen rechtenstudenten hun kennis van de psychologie bijspijkeren, terwijl psychologiestudenten zich vooral in juridische onderwerpen verdiepen.

Andere nieuwe programma’s

De master rechtspsychologie is niet het enige nieuwe onderwijsprogramma dat TSB aan het ontwikkelen is. Er is ook een nieuwe bachelor educational sciences in de maak, waarbij de nadruk komt te liggen op het snijvlak tussen onderwijswetenschappen en digitale wetenschappen.

De master psychologie in de geestelijke gezondheidszorg wordt uitgebreid met een nieuwe Engelstalige studierichting, positive health, waarmee mogelijk al in 2019 wordt gestart. Geert van Boxtel, hoogleraar psychologie en vice-decaan onderwijs bij TSB, vertelde in de faculteitsraad dat er op dit moment veel aandacht is voor positieve psychologie. Dat is een wetenschappelijke stroming die niet gericht is op de behandeling van psychische problemen, maar op het optimaliseren van de geestelijke gezondheid.

Binnen dezelfde psychologiemaster zijn er ook plannen voor een mastertrack digital health, waarbij data science en ICT een belangrijke rol spelen. Dat plan is nog wel een stuk minder concreet. “Uiteindelijk wordt dat misschien een aparte master”, aldus Schuit. “Maar het is nog een beetje zoeken. We gaan het stap voor stap aanpakken.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.