Verbouwing Portrettenzaal stuit op verzet

Het College van Bestuur wil de Portrettenzaal verbouwen tot sfeervolle promotiezaal. De medezeggenschap vindt dat duur en onnodig.

Dat de aula van Tilburg University wel erg groot is om wetenschappelijke promoties te houden, daarover bestaat in de Commissie Financiën en Infrastructuur (CFI) geen twijfel. Soms zit er maar een handjevol mensen in de zaal met zevenhonderd stoelen, gemiddeld zijn het er vijftig á zestig. Dat is weinig sfeervol en vaak onhandig. Het zou beter zijn als er een kleinere zaal wordt gebruikt en het College van Bestuur ziet in de Portrettenzaal de ideale kandidaatsruimte. Deze zaal waar portretten hangen van voorgaande rectoren staat vrijwel altijd leeg, vooral omdat er praktisch niet zoveel in kan.

Ook voor een promotie is de zaal nu ongeschikt, daarom wil het CvB de zaal verbouwen. Na de zomer, in september, moet de zaal herrijzen als de ideale promotieruimte met als voorgestelde naam ‘aula minor’ of ‘Bedaux room’, naar architect Jos Bedaux. De portretten worden verhangen, om optimaal tot hun recht te komen. In de tijd dat er geen promoties worden gehouden, kunnen er bovendien andere evenementen worden gehouden, of colleges gegeven. Dit voornemen lag vandaag ter advies voor aan de CFI.

Duur en onnodig

De medewerkersfracties staan er nog niet om te springen. Het lijkt ze wel erg duur. Omdat het Cobbenhagengebouw een rijksmonument is, en omdat er volgens de wetten niet verbouwd mag worden zonder toestemming van de architect, heeft de verbouwing heel wat om handen. Begroot is dat die 145.000 euro gaat kosten. Vicevoorzitter van het CvB Paulina Snijders schrok ook van dat bedrag, maar vindt het wel nodig om het historische erfgoed en traditie overeind te houden.Ook vinden de medewerkersfracties dat de verbouwing onnodig is. Gevraagd naar een alternatief voor de aula, mocht een eventuele verbouwing niet op tijd rond zijn, worden nota bene de zaal waarin het CFI vergadert, C187, en de Ruth First zaal ernaast, genoemd als mogelijkheden. Waarom moet er dan een zaal voor worden verbouwd? Volgens TiU International hoort de Portrettenzaal bij de universiteit. Dat sommige ruimtes niet optimaal worden gebruikt vindt de fractie nauwelijks een argument. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de grote hallen. Fractie Onafhankelijken vraagt zich af of het überhaupt gaat lukken om in september al klaar te zijn met een verbouwing, gezien Facility Services en Library & IT Services het al behoorlijk druk hebben.

Ideaal

Vastgoeddirecteur Paul Hoeijmans verzekert dat het gaat lukken om de verbouwing op tijd rond te hebben, als er tenminste geen onverwachte dingen gebeuren zoals een vertraging in de levertijd van materialen. Dat er andere geschikte ruimtes zouden zijn betwist hij. De opstelling is niet ideaal, of mensen staan voor een scherm waarop geprojecteerd wordt. Nu is er juist de kans om een perfecte zaal neer te zetten, zo is het idee. CvB-vicevoorzitter Paulina Snijders denkt dat er niets verloren gaat door een verbouwing, maar dat de zaal juist een fris nieuw uiterlijk kan krijgen. Al kan ze zich wel voorstellen dat de naam van de zaal toch niet veranderd gaat worden.

De medewerkersfracties zijn nog niet overtuigd, ze gaan zich beraden.

Het beoogde ontwerp

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.