Uitpuilende fietsenrekken gevaar voor brandveiligheid

Op de campus van Tilburg University staan fietsen vaak lukraak geparkeerd. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Chef campus Bram Groothuis heeft het er maar druk mee.

Het is natuurlijk nooit verkeerd dat steeds meer studenten met de fiets naar de campus reizen. Maar er zit één nadeel aan: overvolle fietsenrekken. Vooral voor de trap naar de bibliotheek en bij gebouw G puilt het uit van de tweewielers. En dat kan voor de brandveiligheid een gevaar vormen. Steeds vaker plaatsen studenten hun fietsen buiten de fietsenrekken. Bram Groothuis, van vastgoedmanagement ofwel chef campus, plaatste daarom een horizontaal rek om het parkeren te ontmoedigen.

img_2729

Door de rij fietsen die naast de rekken geparkeerd stond over het hele plein, tot bijna aan de Starbucks, kon de brandweer er niet door. Toch snapt Groothuis het wel: “Het liefst zouden studenten de collegezaal binnen fietsen. Maar dat kan niet, dus dan zetten ze hem zo dicht mogelijk bij de deur.” Volgens Groothuis zijn er in principe genoeg fietsenrekken, zo’n 4700. Die worden niet allemaal evenveel gebruikt, dus parkeren studenten de fiets maar buiten de rekken.

“Aan de overvolle rekken en de fietsen die er naast staan zien we vanzelf waar de student hem graag neerzet en daar proberen we steeds een oplossing voor te verzinnen.” Zo loopt Groothuis dagelijks over de campus om te kijken waar wel en niet geparkeerd wordt. In samenwerking met de beveiliging worden fietsen die wekenlang blijven staan weggehaald. Daarnaast heeft Groothuis geprobeerd om de parkeerstrook voor de bieb met een halve meter te verbreden, want die is nu erg krap om je fiets te plaatsen. Daar kreeg hij geen vergunning voor.

img_2718

Hoe graag Groothuis het ook wil oplossen voor de student, het lukt niet altijd: “Ze zullen gewoon een paar meter verder moeten lopen. We kunnen niet overal rekken plaatsten. De campus moet veilig, toegankelijk en een beetje netjes blijven.” Er staan ook rekken helemaal leeg, zo zijn de rekken voor het Esplanade gebouw vaak bijna leeg en de rekken voor de kantine ook. Groothuis: “Soms is het net dweilen met de kraan open. We hebben de afgelopen tijd veel nieuwe rekken geplaatst en toch staan er overal fietsen buiten de rekken.” Toch staat Groothuizen altijd open voor suggesties, de eerder aangeschafte rekken heeft hij met inspraak van studenten uitgekozen en geplaatst.

img_2720

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.