AD klaagt over econoom Vollaard bij integriteitscommissie

AD klaagt over econoom Vollaard bij integriteitscommissie

Het Algemeen Dagblad heeft een officiële klacht ingediend tegen econoom Ben Vollaard van Tilburg University. Dit vanwege zijn kritische onderzoek naar de haringtest.

Het AD maakte afgelopen vrijdag bekend te stoppen met de fameuze oliebollen-, friet- en haringtests. De krant besloot dit na de massale kritiek op de tests die losbarstte met de publicatie van een onderzoek van Vollaard. Hij nam de haringbeoordelingen onder de loep en zag al snel dat vishandelaars die hun vis bij leverancier Atlantic inkopen aanzienlijk hoger scoren dan anderen. Ook zag hij dat één van de beoordelaars zaken deed met uitgerekend Atlantic. Door dit belangenconflict is wat hem betreft de test ongeloofwaardig.

De krant houdt vol dat de test eerlijk was. Het AD voelt zich benadeeld door het oordeel van Vollaard en heeft een officiële klacht ingediend bij de commissie van wetenschappelijke integriteit. Vollaard zou geen bewijs hebben en zich baseren op foutieve gegevens en berekeningen.

Vollaard verklaart desgevraagd ‘volledig achter zijn onderzoek te staan’ en geen enkel woord terug te willen nemen: “Het AD is gewoon bang voor schadeclaims. Verschillende vishandelaren zijn rechtszaken begonnen tegen het AD. In dat licht moet je de kritiek op mijn onderzoek zien.”

Reeds toen Vollaards kritiek verscheen, heeft het AD diens claims proberen te weerleggen. Onterecht volgens de econoom: “Bij de vishandelaren onderling was al lang bekend dat de test niet deugde. Het AD heeft gefaald deze signalen op te pikken. Pas toen iemand van buiten de sector met kritiek kwam, zijn ze met de test gestopt. Daarvoor deden ze alle kritiek af als rancune van slechte verliezers. In hun reactie zeggen ze dat ik geen bewijs heb voor een oneerlijk oordeel. Dat is mijn punt ook niet, ik heb het over de geloofwaardigheid van de test. Want dat is wat ondernemers en consumenten verdienen, een geloofwaardig oordeel.”

Vollaard heeft vertrouwen in een goede afloop voor hem: “We zullen zien wat er met de klacht gebeurt. Ik weet dat de universiteit dit soort klachten serieus neemt. Maar ik sta volledig achter mijn onderzoek.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.