Eric Mathieu zorgt voor jouw gezondheid

Eric Mathieu houdt medewerkers en studenten van Tilburg University actief. Letterlijk. Hij coördineerde de medewerkers die aan de businessrun meeliepen en daarbij de eerste prijs binnenhaalden.

Eric Mathieu ontvangt prijs voor Marathon van Tilburg Business Run

Aan deze businessrun, die onderdeel is van de Marathon van Tilburg, namen zestien universitaire medewerkers deel. Hoewel iedere deelnemer zelf de financiering op zich nam, liepen ze wel samen onder de naam van Tilburg University. En dat deden ze niet onverdienstelijk: Eric mocht namens de universiteit de eerste prijs in ontvangst nemen.

Gezonde en fitte levensstijl

Eric Mathieu begon in 1982 als sportdocent bij het sportcentrum van de universiteit waar hij voornamelijk tennis-, volleybal- en basketballessen gaf. Ondertussen zijn deze werkzaamheden flink uitgebreid. Naast het verzorgen van medewerker-sportsessies gedurende drie dagen in de week, is hij ook bezig met het organiseren en geven van workshops, trainingen en verschillende sportieve activiteiten. Maandelijks wordt er een activiteit georganiseerd die te maken heeft met duurzaamheid en beweging van medewerkers. Voorbeelden hiervan zijn het ‘Vroege Vogels tennistoernooi’ of de ‘Maand van de Meditatie’. Alles draait om een gezonde en fitte levensstijl, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit kaart Eric ook aan in de presentaties die hij voor medewerkers verzorgt, bijvoorbeeld over stress of zittend gedrag. “Zitten is het nieuwe roken, dus de vraag is, welke alternatieven zijn er? Zelf heb ik een in hoogte verstelbare tafel waardoor het mogelijk is dat ik driekwart van de dag sta. Uiteindelijk ben je veel productiever en alerter als je niet heel de dag achter een bureau zit.”

Rookvrije campus

Momenteel is Eric vooral bezig met het realiseren van een rookvrije campus, waar hij een grote voorvechter van is: “Wij hebben als universiteit een motto, ‘Understanding Society’, en als we vanuit dit motto kijken is het logisch dat wij meedoen met de ontwikkelingen in de maatschappij. Laten we nou niet achteraan huppelen maar het voortouw nemen als het gaat om een rookvrije generatie”. Tijdens de gezondheidsweek werd hier veel over gesproken. Het resultaat hiervan is een beleidsnotie waarin de weg naar de rookvrije campus wordt uitgestippeld. Deze zal binnenkort aan het College van Bestuur worden voorgelegd.

Een missie

De voldoening die hij uit het helpen van mensen haalt is voor Eric de drijfveer voor alles wat hij doet. “Van origine ben ik een helper en ik vind het fijn om mensen een idee te geven hoe zij beter voor zichzelf kunnen zorgen. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan gezondheid en vitaliteit. Zo stel ik me altijd graag een doel en een missie. Ik heb de ambitie uitgesproken een rookvrije campus te realiseren voordat ik met pensioen ga en ik hoop dat dit mij gaat lukken.”

Dit zal Eric nog een jaar doen. Daarna is het na een dienstverband van 37 jaar bij de universiteit tijd voor een welverdiend pensioen.  Met zijn opvolger, die de officiële titel ‘Sports and Healthmanager’ zal dragen, is hij al druk bezig. Eric: “Ik hoop een mooie erfenis over te dragen als ik straks met pensioen ben. Dat zou mij erg gelukkig maken.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.