School shooting oefening kan angst juist wegnemen

Op het Alfa-college in Hogeveen zal volgende week een ‘schietincident’ plaatsvinden: een ‘school shooting oefening’. Het doel is om leerlingen voor te bereiden op een situatie die hopelijk nooit voor zal komen. Een goed idee? En heeft Tilburg University eigenlijk een protocol voor school shootings?

De directeur van het college ziet steeds vaker de ellende van schietpartijen op tv en wil dat zijn school voorbereid is, mocht de ’trend’ overwaaien uit Amerika. Slachtofferhulp Nederland zal aanwezig zijn om eventueel leerlingen op te vangen. Toch zorgt de oefening voor discussie in de media en zijn de meningen verdeeld of je leerlingen wel of niet moet onderwerpen aan een school shooting oefening.

Universitair docent victimologie Esmah Lahlah van TiU reageert: “Deze oefening kan jongeren bewust maken dat een schietpartij kan gebeuren. Als jongeren dan weten wat ze moeten doen, kan dat juist de angst voor een schietpartij wegnemen. Daarbij is het belangrijk dat de school duidelijk de context van de oefening schetst: dus dat het een voorzorgsmaatregel is.”

“Ook moet het heel duidelijk zijn dat we niet in Amerika leven en dat schietpartijen niet tot het dagelijks leven in Nederland behoren. Als dat niet goed uitgelegd wordt, kunnen leerlingen denken dat de dreiging voor schietpartijen stijgt in Nederland.” Dat is niet het geval. Hoewel in Nederland het dreigingsniveau voor terrorisme nog steeds hoog is, zijn er geen aanwijzingen dat het aantal schietincidenten zal stijgen. “Het blijft een ‘ver van mijn bedshow’, maar je weet nooit waar of wanneer de volgende schietpartij plaats zal vinden,” zegt Lahlah.

Dat de politie traint voor dit soort scenario’s is geen nieuws, maar het Drentse college heeft de primeur met deze oefening die zich richt op de leerlingen. Zij krijgen de volgende instructies: ramen sluiten en deuren op slot, verlichting uit. Blijf in je lokaal. Blijf laag en niet in de buurt van de deur, verstop je uit het zicht: het moet een leeg lokaal lijken.

“Cruciaal is de context van de oefening. Als een school goed aangeeft waarom ze een school shooting oefening uitvoeren, kan het waarde hebben voor de leerlingen en de angst voor een schietpartij wegnemen.”

Schietpartijen op de campus

Univers sprak Tineke Bennema, woordvoerder van Tilburg University, of de universiteit ook voorbereid is op een dergelijke situatie. “Het crisismanagement van de universiteit heeft overal protocollen voor. Of het nu om ziekte-uitbraak gaat of het instorten van een gebouw, of schietpartijen, daar oefenen we jaarlijks op. Die oefening om studenten te trainen op school shootings is interessant. Onze trainingen hebben laten zien dat afstemming op elkaar erg belangrijk is, dat is geen kwestie van angst zaaien.”

Op social media en sites als Reddit, reageren mensen voornamelijk negatief. “Wanneer je denkt dat er na je nutteloze oefening mensen slachtofferhulp nodig hebben moet je misschien nog eens achter je oren krabben,” schrijft een redditor. Ook zou de oefening ‘slapende honden wakker maken’.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.