TiU-econoom voorspelt winnaar WK: Brazilië

De uitslag van een wedstrijd al weten voor ‘ie begonnen is, het is de droom van elke gokker. Universitair hoofddocent macro-economie Martin van Tuijl heeft een analyse gemaakt en denkt het te weten. Brazilië gaat het WK 2018 winnen.

In een volle Black Box in het Esplanadegebouw presenteerde de econoom vanmiddag de resultaten. Als die blijken te kloppen zal dit jaar Brazilië tegen Duitsland strijden in de finale, net als in 2014. Maar deze keer zou het Zuid-Amerikaanse land als winnaar uit de bus komen.

Van Tuijl baseert zijn voorspelling op cijfers van verschillende bookmakers. Zij voorspellen de winkansen van verschillende teams. Van Tuijl legde die cijfers naast elkaar en keek naar de gemiddelde uitkomsten daarvan. Daar blijkt de econoom goed in te zijn. Tijdens het WK van 2014 wist hij 19 wedstrijden goed te voorspellen, waar Goldman Sachs – met veel meer technologie – er maar 16 goed had.

Een van de verschillen tussen de analyse van Van Tuijl en van Goldman Sachs, is dat Van Tuijl alleen de laatste vijf WK’s bekijkt. GS kijkt terug tot 1962. Volgens Van Tuijl is het frame van Goldman Sachs veel te groot: “Een wedstrijd van 1962 vergelijken met een van nu is appels met peren vergelijken. Er is zoveel veranderd in de tussentijd.” Daarnaast heeft Van Tuijl zijn model zelf gemaakt, terwijl Goldman Sachs met behulp van Artificial Intelligence 200.000 modellen heeft laten bekijken. Het resultaat is hetzelfde: allebei voorspellen ze dat Brazilie gaat winnen.

Volgens Van Tuijl zijn er aantal factoren die de cijfers beïnvloeden. Zo gebruikt hij alleen de cijfers van de bookmakers van vóór de wedstrijd. De cijfers die tijdens de wedstrijd verschijnen zijn volgens hem onbetrouwbaar want overdreven, om mensen meer weddenschappen te laten sluiten. Daarnaast spreekt de econoom van het thuiswedstrijdvoordeel. Een club die aan het weer of klimaat gewend is, een enthousiaster publiek heeft en/of een partijdige scheids. Hoewel de intrede van de video assistent referee het steeds onpartijdiger maakt.

Voetbaleconoom

Dat Martin van Tuijl een voetballiefhebber is wordt snel duidelijk. Al zijn wetenschappelijke publicaties vanaf 2009 maar ook van daarvoor gaan over het befaamde balspel. Het begon allemaal vier jaar geleden. Van Tuijl en zijn vriend en (oud-collega) Jan van Ours bekeken het schema van Goldman Sachs en dachten “dat kunnen wij misschien wel beter.” En dat blijkt.

Toch kraakt Van Tuijl nog een kritische noot over zijn analyse. Hij staat er wel achter, maar persoonlijk kan hij het zich niet voorstellen dat Duitsland werkelijk verslagen zal worden door Brazilië. “Aan het eind van de dag zijn het maar cijfers, en moeten we afwachten hoe het loopt.”

De andere uitslagen:

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.