Tilburgse studenten winnen Robot Challenge met appende zorgrobot

Tilburgse studenten winnen Robot Challenge met appende zorgrobot

Een robot die een berichtje stuurt naar de buurtapp als iemand valt, moet ervoor zorgen dat kwetsbare ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Met dit idee winnen Tilburgse studenten de Brabant Robot Challenge (BRC).

Omdat robots steeds belangrijker worden in de samenleving organiseren TiU, TU/e, Fontys en Avans in samenwerking met bedrijven sinds 2016 jaarlijks de Robot Challenge. Studenten worden gestimuleerd om met vernieuwende en praktisch uitvoerbare ideeën op het gebied van robotisering te komen. Zo kunnen ze zich naast de vakken die ze al krijgen voorbereiden op een toekomst met robots. Het team met het beste idee wint.

Dit jaar bedachten deelnemende studententeams, in opdracht van thuiszorgorganisatie Centrale24, hoe ouderen langer thuis kunnen wonen door robots. Met werksessies en in samenwerking met de 81-jarige mevrouw Van Veldhoven, die symbool staat voor een grote doelgroep, kwam het zeskoppige team van TiU-studentes Communicatie- en informatiewetenschappen Jodie Dame en Marjolein Triepels tot de winnende oplossing, die hen duizend euro opleverde.

Alert

Dame: “We willen een robot inzetten die ziet wanneer mevrouw Van Veldhoven op de grond valt. De robot stuurt vervolgens een appje naar de buurtapp, waar bijvoorbeeld de buren of nabije kennissen op de hoogte worden gesteld. Als zij niet binnen tien minuten reageren, dan wordt een medewerker van Centrale24 gealarmeerd.”

De alerte robot hebben ze niet zelf ontworpen. Het liefst zouden ze de Amerikaanse robot Kuri combineren met de buurtapp-functie. Maar zelfs als dat zou lukken, staat Kuri niet binnenkort bij alle ouderen in huis. Dame: “Omdat de robot bijna zevenhonderd euro kost is het niet realistisch om hem bij alle ouderen neer te zetten. Maar Centrale 24 is erg onder de indruk van de buurtapp. Die willen ze wel gaan gebruiken.”

Ook mevrouw Van Veldhoven is enthousiast,” zegt Dame. “Mevrouw van Veldhoven zit niet te wachten op een robot die met haar knuffelt. Maar een robot die het ziet wanneer ze valt, die ziet ze wel zitten.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.