Financiële impuls voor onderzoek ouderenzorg Tranzo

Tranzo krijgt een steuntje in de rug voor haar onderzoek naar ouderenzorg. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat de Academische Werkplaats Ouderen van het departement structureel financieren.

De Academische Werkplaats Ouderen is een samenwerkingsverband van ouderenzorgorganisaties en Tranzo, het wetenschappelijk centrum dat toebehoort aan de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences. Met vijf andere netwerken wordt er samengewerkt in de Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO). Ieder netwerk krijgt een oplopende subsidie van het ministerie van VWS. Vanaf 2020 komt dat neer op een bijdrage van 700.000 euro per netwerk per jaar.

Mensgericht

Binnen de Academische Werkplaats Ouderen wordt er druk gewerkt aan meer mensgerichte zorg. Onderzoekers, zorgverleners, ouderen en hun mantelzorgers, beleidsmakers en docenten van het wo, hbo en mbo doen samen onderzoek naar concrete thema’s. Zoals ‘intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis’, ‘eigen regie/eigenaarschap van ouderen in verpleeghuizen’ en ‘het toegangsproces tot het verpleeghuis’. De nieuwe kennis die hierbij vrijkomt, is beschikbaar voor alle verpleeghuizen in Nederland.

Thuis in het verpleeghuis

De financiering van het ministerie van VWS is onderdeel van het plan ‘Thuis in het verpleeghuis’, dat minister Hugo de Jonge in april lanceerde. Kennisontwikkeling is hierin een belangrijke pijler. De samenwerkende netwerken hebben volgens het ministerie de afgelopen jaren bewezen dat ze substantieel bijdragen aan de kennisontwikkeling in de langdurige ouderenzorg. Hierdoor gaat de levenskwaliteit van ouderen erop vooruit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.