CDA: mantelzorgende student verdient aandacht

Universiteiten en hogescholen moeten meer rekening houden met mantelzorgende studenten. Het CDA wil deze kwetsbare groep tegemoet komen met een vijfpuntenplan.

Een op de tien jongeren in Nederland heeft een naaste die langdurige zorg nodig heeft. Een groot deel van hen geeft hulp. Dat verhoogt de studiedruk en brengt mentale problemen met zich mee.

In de toekomst zal de groep jonge mantelzorgers waarschijnlijk toenemen. In het deze week verschenen rapport Toekomst Verkenning 2018 voorziet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de vergrijzing ervoor zorgt dat jongeren in de toekomst steeds vaker de rol van mantelzorger op zich nemen. Tijd voor actie, vindt het CDA.

Net topsporters

Een vijfpuntenplan moet de mantelzorgende student ondersteunen en beschermen. Het CDA vergelijkt de mantelzorgers met topsporters, waarvoor de meeste universiteiten en hogescholen in Nederland wél speciale programma’s hebben.

CDA-Kamerlid Harry van der Molen: “Mantelzorgende studenten ondervinden vaker langdurige psychische en fysieke klachten, met studievertraging en uitval tot gevolg. Uit gesprekken die ik heb gevoerd, blijkt dat zij vooral gezien en erkend willen worden. Ze willen niet zielig gevonden worden, maar wel begrip voor de dubbele zorgen die zij hebben. Net als bij topsporters, zou veel meer maatwerk geboden kunnen worden. De combinatie van mantelzorg en studeren is in mijn ogen ook topsport.”

Vijfpuntenplan

Maatwerk begint volgens het vijfpuntenplan al bij het studiekeuzegesprek. Volgens het CDA moet dit moment aangegrepen worden om te vragen naar eventuele zorgtaken van jongeren en het opstellen van een plan, als dit nodig is.

Ook moet er een speciaal keurmerk ‘zorg en ondersteuning’ komen voor het hoger onderwijs en moet Mezzo, de landelijke vereniging voor (jonge) mantelzorgers, een vaste plek krijgen bij een werkgroep die toeziet op studentenwelzijn.

Tot slot moet er meer voorlichting komen voor personeel en wil het CDA het experiment met flexstuderen uitbreiden.

Debat

Van der Molen stelt het vijfpuntenplan vanavond voor tijdens het debat met onderwijsminister Van Engelshoven (OCW) over de sectorakkoorden in het hoger onderwijs.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.