Na fraude toekomst take-home tentamen onzeker bij TiSEM

Na fraude toekomst take-home tentamen onzeker bij TiSEM

De toekomst van take-home tentamens bij TiSEM is onzeker nadat tientallen studenten gefraudeerd hebben. Dit bleek tijdens de laatste faculteitsraad van TiSEM voor de zomer.

Tijdens het afsluitende tentamen van het eerstejaars vak ‘Programming for Economists’ bleken studenten op grote schaal gefraudeerd te hebben. Ongeveer twintig studenten gaven toe tijdens het tentamen gefraudeerd te hebben, maar de examencommissie vermoedt dat er nog meer gevallen zijn. Het gevolg is dat de examencommissie alle tentamens van dit vak ongeldig heeft verklaard. Ook de toekomst van take-home tentamens is nu onzeker.

Vragen over take-home tentamens

Studentenfractie ECCO vroeg zich tijdens de vergadering af of take-home tentamens in deze digitale tijd überhaupt nog mogelijk zijn en hoe dit soort situaties in de toekomst voorkomen kunnen worden. Daarnaast vragen zij om aandacht voor de studenten die niet gefraudeerd hebben en nu alsnog het tentamen opnieuw moeten maken. Ook de medewerkersfractie plaatst vraagtekens bij de toekomst van take-home tentamens en voorziet ook problemen met werkstukken en eindscripties. Deze zijn immers net zo fraudegevoelig.

Te vroeg voor beslissing

Toch vindt het bestuur het iets te vroeg om take-home tentamens te verbieden. Voor het vak waarbij door de studenten is gefraudeerd wordt aan het departement in kwestie gevraagd een oplossing te vinden. Na de zomer zal het management verder over de situatie spreken. Over de studenten die niet gefraudeerd hebben, kan op niveau van de faculteitsraad geen beslissing genomen worden. Het ligt aan de individuele student om hierover een bezwaar bij de examencommissie in te dienen.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.