Huurprijs Tilburgse studentenkamers stijgt

De huur van een studentenkamer in Tilburg is het afgelopen jaar met 4,36 procent gestegen. Studenten betalen gemiddeld 321 euro per maand voor een kamer. Vorig jaar lag de gemiddelde huurprijs op 308 euro.

Tilburg blijft wel een van de goedkoopste steden om een studentenkamer te huren. Alleen Wageningen (313 euro per maand) en Enschede (302 euro per maand) zijn goedkoper.

Amsterdam is de duurste stad. Hier ligt de gemiddelde huurprijs op 571 euro. Hierna volgen Rotterdam (485 euro), Haarlem (455 euro), Den Haag (436) en Utrecht (431). Dit blijkt uit een onderzoek van online huurplatform Kamernet.

Niet eerder zo duur

Grootste stijger is Rotterdam, daar ging de huurprijs omhoog met 7,4 procent. Dalers zijn er ook. In Maastricht (min 2,7 procent) en Leeuwarden (min 1,42 procent ) zijn studenten juist goedkoper uit.

Het landelijk gemiddelde ligt op 4,68 procent. In 2017 betaalde een student nog een gemiddelde huurprijs van 385 euro per maand voor een kamer. In de eerste helft van 2018 was dat 403 euro. Niet eerder waren studentenkamers zo duur.

Kamernood

Het vinden van een kamer is een hele opgave. Kamernet ziet dat de vraag toeneemt, niet alleen in de Randstad, maar ook daarbuiten. In de meeste grote steden is het aanbod te klein.

Vorig jaar constateerde de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) dat Nederland 40.000 studentenkamers tekort komt. Vooral de toename van internationale studenten zorgt voor krapte op de kamermarkt. Tariq Sewbaransingh, destijds voorzitter van de LSVb, riep op tot actie: “Universiteiten en hogescholen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten samen met gemeentes en woningbouwcoöperaties zorgen voor fors meer woningen, of minder werven onder internationale studenten. De kamernood kan zo niet langer.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.