Zes lessen om het maximale uit je studie te halen

De studententijd is de tijd van je leven, maar vergeet niet dat je ook naar de universiteit gaat om te studeren. Zo haal je het maximale uit je studie.

Zelfs als je niet eindeloos gaat feesten en uitslapen maar colleges voorbereidt, aantekeningen maakt en tentamenweken al lerende in de bibliotheek doorbrengt, is de kans groot dat je lang niet alles uit je studie haalt. Zodat je na het afstuderen vertwijfeld achteromkijkt en je afvraagt wat die academische studie voorstelde. Om te voorkomen dat jij vervuld raakt van spijt, hebben we zes lessen voor je om het maximale uit je studie te halen.

1. Kijk voorbij de kennis

De universiteit is hard bezig om de maatschappij niet alleen te begrijpen, maar haar ook vooruit te helpen. Dat wordt straks, na je afstuderen, ook van jou verwacht. Om je mannetje of vrouwtje te staan in de echte wereld heb je meer nodig dan feiten en theorieën. Daarom moet je tijdens je studie niet alleen veel kennis opdoen maar ook kundig worden en een karakter ontwikkelen, volgens de laatste onderwijsvisie van Tilburg University. Lees je boeken, maar doe meer. Zeur niet als je een presentatie moet geven, in discussie moet of in groepjes moet werken. Het is voor je eigen bestwil (en dat van de wereld).

2. Een zes is wel erg weinig, een tien overdreven

Jawel, met een zes heb je een vak gehaald. Het staat alleen nogal sneu op je lijst en je gelooft zelf niet eens dat je de stof beheerst. Sla echter niet door, word geen nietsontziende streber die voor de tien gaat. Dat cijfer haalde je voor rekentoetsen en rijtjes Franse woorden, daarna is het volstrekt ongeloofwaardig. Bovendien ben je een doelwit voor kritiek van medestudenten of zelfs een landelijk politiek leider. Dat ontdekte Henk Bovekerk in 2012, toen hij in zijn bachelorscriptie constateerde dat de Partij voor de Vrijheid een fascistische partij is. De scriptie werd beoordeeld met een tien, wat onder andere PVV-leider Geert Wilders in het verkeerde keelgat schoot. Haal liever een 9,5, dat is hartstikke mooi.

3. De diepte is er om in te duiken

Een wetenschappelijke studie is als een zee waar je meteen in het diepe wordt gegooid. De vakken van je studie zijn de zwemlessen die ervoor moeten zorgen dat je niet verdrinkt. Met klassieke maatschappijperspectieven, organizational behavior en grondslagen micro-economie haal je je diploma, maar je bent vooral aan het watertrappelen aan het oppervlak. Lukt dat eenmaal, duik dan de diepte in. Daar gebeuren de spannendste dingen, die je past gelooft als je ze ziet. Schuw dat speciale keuzevak niet, lees een wetenschappelijk tijdschrift als niemand je daartoe verplicht, maak gebruik van je scriptie om ver voorbij de grenzen te gaan van wat je al weet. Of kwijn tot je pensioen weg in het besef dat je nooit écht wat geleerd hebt.

4. De breedte is er om op te zoeken

Uniek aan de Tilburgse bachelors zijn de verplichte filosofievakken, om de beperkte blik van een discipline als economie of sociologie in perspectief te zetten. Toch zijn deze vakken vaak alsnog gericht op de discipline, terwijl je juist eens filosofie zou willen bestuderen omwille van de filosofie zelf. En dat kan, zodra je hier studeert kan je aanschuiven bij colleges van alle faculteiten en er zelfs tentamens voor afleggen. Blader door de studiegids en kies vakken die je aanspreken, juist als ze niets met je studie te maken hebben. Op het snijvlak van disciplines is het te doen en zo voorkom je wederom eeuwige spijt.

5. De docent is er voor jou

En voor honderden, zo niet duizenden anderen. De man of vrouw voor de collegezaal staat daar niet omdat jij toevallig in de zaal zit. En je bent ook niet de enige die e-mails verstuurt met prangende vragen. Docenten werken hard, doen geregeld zelf onderzoek, moeten colleges voorbereiden en geven, tentamens op tijd nakijken en komen opdraven bij tentameninzages om smeekbedes aan te horen. En ze moeten nog zoveel meer. Weet dit en verbaas je niet als je eens niets van ze hoort, ze je niet herkennen op de campus of je naam niet hebben onthouden . Verspil geen tijd met rancune en zelfmedelijden, glimlach en maak er wat van.

6. Denk zelf na

Beantwoord voor jezelf de vraag wat er nog meer op deze lijst hoort en ga dat doen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.