Turkije kan Europa meeslepen in crisis

Europese banken lopen grote risico’s door de vele miljarden die aan Turkse bedrijven zijn uitgeleend, blijkt nu de lira is gekelderd. “Terugkeer naar een geloofwaardig beleid is dringend gewenst,” zegt hoogleraar Banking and Finance Harald Benink.

De Turkse economie maakt al meer dan anderhalf decennium een ongekende groei door, die maar tijdelijk werd gehinderd door de financiële crisis van 2008. Deze zomer is er een einde gekomen aan het sprookje. Zo fabelachtig als de economie bleef groeien, zo bruusk stortte de koers van de Turkse lira in.

In Turkije zijn vele miljarden aan euro’s en dollars geïnvesteerd in nieuwe wolkenkrabbers, snelwegen en andere grote projecten. Al dat buitenlandse geld moet ooit terugbetaald worden en dat gebeurt meestal met de eigen munt, de lira.  “De vraag van financiële markten is: kunnen die bedrijven dat wel? Dat is de grote zorg,” zei Harald Benink eerder in Nieuwsuur.

Crisis

Daar lijkt het niet meer op. Banken die leningen hebben uitstaan in Turkije, zijn er niet zeker van dat die allemaal terugbetaald worden. De ING en Franse, Spaanse en Italiaanse banken hebben grote belangen in Turkije. Bij verdere escalatie kan de Turkse crisis overslaan naar Europese banken. “Dat zou buitengewoon zorgelijk zijn.”

“Bezuinigingen en een verhoging van de rente lijken onvermijdelijk”

Van Italië is eerder gezegd dat het land Europa weer een crisis in kan slepen. Benink bevestigt tegen Univers dat we ons daar wederom zorgen over kunnen maken. “Italië heeft een lage economische groei, hoge werkloosheid, een hoge schuldenlast en een grote instroom van vluchtelingen,” zegt hij. “En er is een nieuwe regering die geheel bestaat uit populistische partijen. Het wordt interessant om te bezien in welke mate dit tot spanningen gaat leiden met de Europese Commissie en de eurogroep.”

Als banken teveel uitgeleend geld niet terugbetaald krijgen, kan het volgens Benink weer gebeuren dat overheden met het geld van belastingbetalers banken gaan redden. “Net zoals in 2008 na de val van Lehman Brothers.” Turkije kan de wereld, Europa voorop, meeslepen in een volgende crisis.

Buffers

Zo ver is het nog niet. Banken hebben volgens Benink onderschat hoe hard de Turkse economie zou groeien door de vlucht van al dat geld, en hoe onhoudbaar dat op termijn zou zijn. Maar ze hebben ook buffers, al zijn die met vijf procent wel historisch laag. “Historisch gezien hadden banken kapitaalbuffers van zo’n 15 tot 30 procent,” zegt Benink. Tot op welke hoogte banken klappen kunnen opvangen, daar wordt onderzoek naar gedaan.

In de tussentijd is het afwachten wat de economie doet. Sommige commentatoren menen dat een aanhoudende Turkse crisis onvermijdelijk is, Benink stelt voorop dat de Turkse overheid met een geloofwaardig plan zal moeten komen. “Waarin het afremmen van de overhitte economie centraal staat. Bezuinigingen en een verhoging van de rente lijken onvermijdelijk.” Het land gaat gebukt onder een hoge inflatie, een verhoging van de rente kan corrigerend werken. “Dan kan het vertrouwen van internationale beleggers worden hersteld en kan de koers van de Turkse lira zich ook gaan herstellen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.