Giftige boeken in Deense bieb

Covers van een drietal zeldzame oude boeken uit de bibliotheek van de Syddansk Universitet zijn bedekt met een dikke laag arsenicum. Dat ontdekten onderzoekers van die Deense universiteit bij toeval. Arsenicum is beter bekend als rattengif en de werking ervan wordt in de loop der jaren niet minder.

Onderzoekers Jakob Povl Holck en Kaare Lund Rasmussen schrijven in The Conversation hoe ze het gif ontdekten toen ze de boeken onder een röntgenapparaat legden. Dat deden ze omdat kaften van oude boeken soms samengesteld zijn uit fragmenten van nog veel oudere manuscripten. Met röntgen hoopten ze nog wat van die oude teksten te kunnen ontcijferen. Dat lukte niet vanwege een dikke laag groene verf. Verf die bij latere analyse vol met arsenicum zat.

Het lijkt erg op het plot van Umberto Eco’s De naam van de roos, waarin de pagina’s van een verboden boek ook voorzien zijn van een dodelijk gif. Maar in dit geval zit het toch anders, vermoeden de onderzoekers. Omdat het arsenicum is aangebracht op het onderste deel van de covers denken zij dat het er vooral zit ter bescherming van de boeken tegen insecten, muizen en ratten.

De boeken zijn inmiddels onder quarantaine gesteld in aparte dozen, met veiligheidslabels, in een geventileerde kast. De onderzoekers willen de boeken digitaliseren zodat ze in de toekomst nog veilig gelezen kunnen worden.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.