Legionella en hoge temperaturen in het sportcentrum

Door de lucht te verkoelen met regenwater en de wc’s ermee door te spoelen, moest het sportcentrum duurzaam worden. Dat lukt niet, met alle gevolgen van dien.

Nog maar vier jaar geleden is het sportcentrum helemaal vernieuwd. Ineens waren daar strakke gangen, een hall of fame en kluisjes die geopend worden met vingerafdrukken. Ook wordt er sindsdien gebruikgemaakt van technologische hoogstandjes, om ervoor te zorgen dat het gebouw duurzaam is. Zo wordt regenwater opgevangen om wc’s mee door te spoelen en het gebouw te koelen, zodat er geen kostbaar drinkwater gebruikt hoeft te worden. Alleen werkt de techniek niet zoals gedacht. Het water en de lucht worden onvoldoende gekoeld. De duurzaamheidsgedachte moet overboord.

Legionella

Tijdens de Commissie Financiën en Infrastructuur (CFI) vraagt Joost van Kommer van Fractie Front of er inderdaad legionella is gevonden in het sportcentrum. Marcel van Ieperen, hoofd Facility Services, bevestigt dit. Dat is alweer twee jaar geleden gebeurd, de leidingen zijn destijds meteen met chemische middelen gereinigd. Van Ieperen zegt dat het niet om een gevaarlijke variant van de bacterie gaat, en dat studenten daarom niet zijn geïnformeerd.

Het water staat intussen nog te lang stil en kan temperaturen van boven de vijfentwintig graden bereiken, terwijl legionella al groeit vanaf twintig graden. Om de terugkeer van de bacterie te voorkomen worden leidingen iedere dag gespoeld, wat veel tijd en een hoop water kost. De universiteit wil eind 2018 en het eerste kwartaal van 2019 werk maken van een blijvende oplossing, waarvoor 115.000 euro nodig is.

Leidingen en sensoren

De leidingen wil de universiteit vervangen door smallere varianten. Met minder water in de leidingen, moet er zelfs bij een matig gebruik voldoende doorstroom zijn. Ideaal zou zijn om de leidingen op andere, wat koelere plekken te plaatsen, maar dat is te ingrijpend en duur. In plaats daarvan komen er sensoren, die de leidingen doorspoelen als de temperatuur te hoog wordt. De zogeheten RADA-sensoren die al gebruikt worden, zijn geplaatst in het plafond, waardoor het personeel er niet bij kan om de nodige onderdelen te vervangen. Die moeten op een logischere plek komen.

Legionella

Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken. Mensen worden niet ziek door het drinken van besmet water, aldus het RIVM. Dat gebeurt door de bacterie in te ademen, bijvoorbeeld als water verneveld wordt om een gebouw te koelen.

In 2016 waren er iets meer dan 300 meldingen in Nederland van een legionellalongontsteking, in 2017 waren dat er ruim 400. In de zomer komt een legionellalongontsteking vaker voor dan in de winter. Vooral bij hevige regenval na een relatief warme periode, is een toename te zien.Als het allemaal gebeurd is, worden de leidingen nog eenmaal doorgespoeld met een chemisch reinigingsmiddel. De leidingen achter bijvoorbeeld koffiezetapparaten en douches worden namelijk niet vervangen. Eventuele legionella die daar nog zit, wordt dan verwijderd.

Regenwater

Hiermee zijn de problemen in het sportcentrum Olympa niet opgelost. Ook de lucht is te warm. De universiteit wil daar in het eerste kwartaal van 2019 werk van maken, en denkt er 100.000 euro voor nodig te hebben.

Het probleem is veelvoudig. De koelmachine blijkt ongeschikt te zijn. In plaats van constant koele lucht te blazen, schiet de machine steeds aan en uit. Daardoor schommelt de temperatuur in het gebouw tussen pieken en dalen. De machine raakt hierdoor beschadigd en de software die beschadiging probeert te voorkomen, zorgt voor nog grotere schommelingen. Deze schommelingen kunnen niet voorkomen worden, maar moeten beter opgevangen gaan worden.

‘De temperatuur schommelt tussen pieken en dalen’

Voor koele lucht zorgt dit niet meteen. Het gebouw wordt gekoeld door regenwater te laten verdampen, maar er wordt onvoldoende regenwater opgevangen. Bovendien blijkt dat het regenwater van onvoldoende kwaliteit is. Met name bij hoge temperaturen, zoals deze zomer, wordt er onvoldoende gekoeld. Vervelend tijdens het sporten, en zeker tijdens tentamens. Door óók drinkwater te gaan gebruiken, moet er op alle momenten voldoende water zijn om te koelen. Ook komt er een installatie om de kwaliteit van het regenwater te verbeteren.

Rest nog het doorspoelen van de wc’s, of eigenlijk het niet doorspoelen van wc’s. Er kunnen acht wc’s tegelijkertijd doorgespoeld worden. Meer is er niet nodig, dacht de universiteit bij de renovatie. Maar sporters blijken toch wat vaker boven de bril te verkeren. Er is dan niet genoeg regenwater om door te spoelen, waardoor het systeem vastloopt en er helemaal niet meer doorgespoeld kan worden. De regenwatertank moet beter aangesloten worden op een grotere voorraadtank, waar ook drinkwater aan toegevoegd zal worden. Zo moeten er twintig wc’s tegelijkertijd doorgespoeld kunnen worden.

Het verzoek om het budget van 215.000 euro voor de technische vervangingen in het sportcentrum moet nog behandeld worden door de universiteitsraad op vrijdag 28 september 2018.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.