Oppositie niet getreurd: kans op betere variant dividendbelasting

Oppositie niet getreurd: kans op betere variant dividendbelasting

Topeconoom Sylvester Eijffinger las de kleine lettertjes in het belastingplan van de regering en concludeert: grote kans dat er iets veel beters in de plaats komt van de dividendbelasting. Er wordt namelijk gerept van een zogenaamde ‘bronbelasting’, iets waar Eijffinger al jaren voor pleit.

 

Professor Eijffinger, wat zegt u me nu? De regering schaft de dividendbelasting af en de oppositie schreeuwt moord en brand, maar gerede kans dat er via de achterdeur een alternatief wordt geïntroduceerd?

“Tot mijn verbazing is er inderdaad in het belastingplan opgenomen dat er een bronbelasting kan komen, iets waar ik vaker voor heb gepleit en met politici over heb gesproken. Het FD heeft dat opgepikt en het staat er echt: lukt het niet met de dividendbelasting, dan is het heffen van een bronbelasting een alternatief.”

Wat is een bronbelasting?

“In dit geval gaat het om een belasting voor niet-ingezeten op aandelen, obligaties én royalty’s, dus niet alleen een belasting op aandelen, wat het geval is bij de dividendbelasting. Evengoed worden aandelen wel belast, maar veel minder, omdat de belastingbasis veel breder is, immers ook obligaties en royalties tellen mee.”

Waarom bent u voorstander van een bronbelasting?

“Ik ben al geen voorstander van het opheffen van de dividendbelasting, want je spekt puur de multinationals en belastingkantoren in het buitenland. Nog beter is echter een bronbelasting, want waarom zouden we de brievenbusfirma’s met royalty’s van Mick Jagger en Bono ongemoeid laten? Het is heel vreemd dat wij geen bronbelasting heffen, want alle respectabele landen van continentaal Europa doen dat wel.”

Gaan Unilever en Shell dan niet alsnog naar het buitenland als we de dividendbelasting op een nieuwe manier verpakken en herintroduceren?

“Bij bronbelasting is het heffingspercentage veel lager, peanuts voor buitenlandse aandeelhouders. Nee, daarmee jaag je niemand weg. Hooguit die brievenbusfirma’s, maar die leveren toch geen banen op. We moeten geen belastingparadijs willen zijn. Alleen de UK heft geen bronbelasting en ook geen dividendbelasting, maar dat heeft een specifieke reden: ze willen ook na de Brexit aantrekkelijk blijven. Maar een geordende Brexit gaat er niet komen en dat betekent dat we geen cadeautjes meer nodig hebben om te kunnen concurreren met het Verenigd Koninkrijk.”

Hoe groot acht u de kans dat het daadwerkelijk tot een bronbelasting komt?

“De afschaffing van de dividendbelasting wordt apart van het belastingplan besproken dit najaar in de Tweede Kamer. Daar zal hij met de kleinste meerderheid van één zeteltje worden aangenomen, het is nu eenmaal onderdeel van het regeerakkoord. Vervolgens komt het onderwerp in de Eerste Kamer en bedenk wel: senatoren hebben het regeerakkoord niet ondertekend en zijn onafhankelijk. En die weten ook dat er geen deskundige te vinden is die de afschaffing verdedigt, en dat zelfs voorstander Mark Rutte zich liet ontvallen het een ‘bizarre maatregel’ te vinden. Overigens snap ik Rutte wel, we moeten ook bedenken dat dit ter tafel kwam op een moment dat een geordende Brexit nog tot de mogelijkheden behoorde en wij er alles aan wilden doen om de Nederlands-Britse ondernemingen als Unilever en Shell binnen te halen en te houden. De situatie is nu echter gewijzigd en maakt een bronbelasting een veel betere manier om concurrerend te blijven zonder er als land flink op toe te hoeven leggen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.