Econometriestudente dreigt te worden uitgezet naar Armenië

Econometriestudente dreigt te worden uitgezet naar Armenië

De Tilburgse econometriestudente Hayarpi woont al negen jaar in Nederland, maar dreigt nu te worden uitgezet. Ze roept staatssecretaris Mark Harbers op tot een kinderpardon, voor gezinnen zoals die van haar.

Toen Hayarpi elf jaar oud was kwam ze met haar ouders, broertje en zusje terecht in het asielzoekerscentrum in Katwijk. Ze deden asielaanvraag, inmiddels alweer negen jaar geleden. In afwachting van een beslissing bouwden ze een leven op in Nederland. De kinderen gingen naar school, maakten vrienden. Hayarpi werd lid van de jongerenpartij van de ChristenUnie.Na zes jaar besloot de overheid dat het gezin uitgezet moet worden. Tegen die beslissing ging het gezin in beroep, en ze kregen gelijk. De overheid zocht het echter steeds hogerop, en werd na drie jaar procederen definitief in het gelijk gesteld. Nu dreigt daadwerkelijk uitzetting voor het gezin. Waarschijnlijk worden ze woensdag of donderdag van het bed gelicht en verplaatst naar het detentiecentrum in Zeist, om uitgezet te worden naar Armenië. Er komt dan een abrupt einde aan het leven in Nederland en de studie econometrie, waar de twintigjarige Hayarpi inmiddels in het tweede jaar zit.

Eerder deze maand maakte staatssecretaris Mark Harbers van asiel een uitzondering voor de tieners Lili en Howick, die na vele protesten en te zijn weggelopen toch in Nederland mogen blijven. Hayarpi roept Harbers op om ook voor haar gezin een uitzondering te maken, én voor de vierhonderd andere kinderen die al langer dan vijf jaar hier wonen. Ze wil een kinderpardon. “Niemand wil iedere week weer voor een nieuw gezin campagne voeren,” schrijft ze. “Er moet een oplossing komen voor alle 400 kinderen. En tot die tijd moeten we gezinnen zoals die van mij niet uitzetten.” [vc_column width=”100%”>ondertekend worden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.