Studente Hayarpi schuilt in kerk: ‘We leven in constante onzekerheid’

Studente Hayarpi schuilt in kerk: ‘We leven in constante onzekerheid’

Het is nog onbekend wanneer de Tilburgse studente Hayarpi en haar gezin worden uitgezet. Momenteel zoeken ze hun toevlucht in de Gereformeerde Kerk in Katwijk. “De stress is ondraaglijk.”

Hayarpi en haar gezin hebben de kerk om hulp gevraagd. De Armeense familie woont in het asielzoekerscentrum in Katwijk en is lid van de kerkgemeente. De kerk heeft aangeboden het gezin tijdelijk op te vangen.

“We staan onder enorme druk,” vertelt Hayarpi. “In de kerk vinden we wat rust. Gisteren is mijn vader flauwgevallen, het werd echt teveel. We zijn al zo lang in paniek. Over onze toekomst tasten we nog altijd in het duister.” Hayarpi hoopt in navolging van de Armeense kinderen Lily en Howick op een pardon van staatssecretaris Harbers. Hij besloot op het laatste moment dat zij wel in Nederland mogen blijven.

Steun

De afgelopen dagen is er veel aandacht geweest voor de naderende uitzetting van Hayarpi. Gisteren werd er in Katwijk bij het asielzoekerscentrum tegen haar uitzetting gedemonstreerd. Hayarpi: “Ik durfde eerst niet te komen, ik was bang dat ik door alle emoties niet uit mijn woorden kon komen. Uiteindelijk ben ik toch gegaan en heb ik een gedicht voorgedragen.”

De familie voelt zich gesteund door de vele reacties. “Veel mensen die wij kennen, maar ook totaal onbekenden hopen dat we blijven. Dat doet goed.”

Studie

Hayarpi is een tweedejaars studente Econometrie aan Tilburg University. Het was haar grote droom om te gaan studeren en een mooie toekomst op te bouwen, vertelt ze. “Ik heb daar ook alles aan gedaan. Het was moeilijk voor mij om te studeren, ook omdat ik mij dagelijks in het asielzoekerscentrum moest melden, wat het lastig maakte om colleges te volgen. En ik was veel tijd kwijt aan op en neer reizen. Maar ik heb altijd alles gegeven voor mijn studie. Ik hoop dat het niet voor niets is geweest.”

Negen jaar

Op elfjarige leeftijd kwam Hayarpi met haar ouders, broertje en zusje in Nederland terecht. Zes jaar later besloot de overheid om de asielaanvraag niet te honoreren. Daarop volgden drie jaar van procederen, waarna de overheid definitief in het gelijk werd gesteld. De daadwerkelijke uitzetting van het Armeense gezin kan nu ieder moment plaatsvinden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.