Creationist Jorritsma mag ongehinderd lariekoek verkopen op de universiteit

Creationist Jorritsma mag ongehinderd lariekoek verkopen op de universiteit

Op 4 oktober geeft Jonge Aarde creationist Ruben Jorritsma een stand-alone lezing over ‘evolutie en geloof’ tijdens het Night University festival. Hij is uitgenodigd door Navigators Studentenvereniging Tilburg (de grootste christelijke studentenvereniging van Tilburg). Hij komt vertellen hoe de Darwiniaanse evolutietheorie over het ontstaan van natuurlijke soorten hopeloos faalt, en hoe het Christelijk creationisme veel beter te rijmen is met de ons bekende feiten.

 

Jorritsma neemt de scheppingsleer uit Genesis letterlijk: “En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo”.

Onredelijk

Zijn lezing vindt plaats aan een academische instelling waar de wetenschappelijke methode van onderzoek doen en de daarmee geboekte resultaten de standaard stellen voor wat we redelijkerwijs kunnen geloven over de wereld waarin wij leven.

Het wetenschappelijk werk van hedendaagse evolutiebiologen laat zien dat het onredelijk is om niet te geloven dat al het leven op Aarde het gevolg is van een Darwiniaans mechanisme van variatie, selectie, en reproductie, inmiddels in zeer groot en complex detail uitgewerkt in termen van DNA. Volgens deze met de feiten overeenstemmende wetenschappelijke hypothese zijn soorten ontstaan in een evolutionair proces op een Aarde van ongeveer 4,5 miljard jaar oud, uit leven dat wellicht al 3,95 miljard jaar geleden is ontstaan.

Ruben Jorritsma, een in Wageningen geschoold bioloog, denkt daar heel anders over.

Geloofsverdediging

Jorritsma schaart zich achter Geloofsverdediging.nl en organiseert bijvoorbeeld summerschools ‘over geloofsverdediging voor studenten en schoolverlaters […] speciaal ontworpen om christelijke studenten te helpen om te gaan met vragen waar zij binnen hun opleiding of in contact met andere studenten tegenaan kunnen lopen, zoals de relatie tussen geloof en wetenschap’. In het werk van Jorritsma zou je de “argumenten” moeten vinden die je in staat stellen creationist te zijn ondanks alles wat we ontdekten via de wetenschap.

En die “argumenten” komt Jorritsma dus uiteenzetten, zonder dat hij daarbij academisch van repliek wordt gediend. Dat eerste mag en is een goed idee, maar dat laatste is natuurlijk niet de bedoeling.

Het voert hier te ver om diep in te gaan op de inhoud van wat Jorritsma zegt, maar een opsomming van een aantal claims kunnen we alvast geven. Evolutie van de ene soort in de andere is er niet geweest. De voorspelling van universele eigenschappen in organismen is betekenisloos. De volgorde van het fossielenbestand past niet bij de evolutietheorie. De te verwachten evolutionaire tussenvormen zijn er niet. En complexe organen zoals het netvlies zijn door de goddelijke Schepper ontworpen.

Academische context

Al deze claims kunnen door een goed geïnformeerde evolutiebioloog worden geadresseerd en ontkracht! Maar die staat er niet naast Jonge Aarde creationist Jorritsma op het Night University festivalpodium. En dat is een gemiste kans om studenten en anderen een academische context te bieden.

Het is aan de ene kant immers goed om te zien dat sommige mensen er nog steeds exotische overtuigingen op nahouden, terwijl aan de andere kant onze beste informatie over de wereld die overtuigingen toch tegenspreekt.

Een academische context zou de Navigators dan ook laten voelen, hoe onaangenaam ook, dat je aan de wetenschap redelijkerwijs niet kunt ontsnappen. En juist dan wordt het interessant om de gedurfde vraag te stellen: wat nu?

Navigators Studentenvereniging Tilburg kiest er nu bewust en dogmatisch voor om zo’n academische context niet te scheppen. Eeuwig zonde.Herman de Regt

Wetenschapsfilosoof

Tilburg University [vc_column width=”100%”>

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.