Fikry El Azzouzi geeft gastcollege

Het gastcollege van schrijver Fikry El Azzouzi was niet het typische college van een gastdocent. Wie verwacht nou een scheldpartij als je in de collegebanken zit? El Azzouzi vertelt over zijn toneelstuk Malcolm X.

Fikry El Azzouzi verbleef vorige week op uitnodiging van literair festival Tilt als gastschrijver in Tilburg. Zijn beleving van de stad zal als inspiratie voor een nieuw boekje dienen. Het was een drukke week voor de schrijver: lezingen, debatten, interviews en workshops. Tussendoor gaf hij ook een gastcollege aan studenten van het vak “Transformations of the public sphere” op de universiteit. 

Scheldpartij

In een donkere, propvolle zaal in de kelder van het Cobbenhagengebouw wachten de studenten verwachtingsvol op de schrijver. Na een korte introductie door een medewerker van festival Tilt begint El Azzouzi met zijn deel van het college. En dat is een bijzonder begin. Studenten krijgen een scheldpartij in het Frans, Nederlands, Zoeloe en Arabisch te horen. Niet door El Azzouzi zelf, maar door acteurs in een clip die hij laat zien. Het is de openingsact van zijn toneelstuk Malcolm X. Hierover gaat hij gedurende het gastcollege meer vertellen. 

Malcolm X

Malcolm X ging in 2016 in première en is gebaseerd op de beroemde Amerikaanse mensenrechtenactivist. Het stuk gaat echter niet over het leven van de activist, maar over zijn invloeden, zijn erfenis en zijn gedachtengoed. Door middel van rap, hiphop, jazz, gedichten en zelfs scheldpartijen wordt geprobeerd deze erfenis voor het publiek voelbaar te maken. De problemen die Malcolm X in zijn tijd al tegenkwam, zoals racisme en discriminatie, worden zo op een actuele manier belicht.

Tijdens het college laat El Azzouzi vooral fragmenten uit zijn toneelstuk zien. Op deze manier krijgen studenten een indruk van het stuk. Hij vertelt weinig en laat de beelden hun werk doen. Als El Azzouzi wel iets vertelt gaat het vooral om de controverse die het toneelstuk los heeft gemaakt. Hij vertelt hoe mensen uit het publiek wegliepen tijdens de openingsact, maar dat de makers dit hadden verwacht, ja, zelfs wilden. Mensen voelen zich in het begin aangevallen, maar uiteindelijk wordt er toch een staande ovatie gegeven. Hij vertelt over protesten van extreemrechtse groeperingen en kritiek van de media. Bijna iedereen is aandachtig aan het luisteren. Hier en daar zie je studenten die afgeleid zijn door het kijken naar Gossip Girl of die online winkelen. Maar dat is slechts een kleine minderheid.

Het was niet je standaard gastcollege maar wel eentje die je tot nadenken zet. Dat bleek ook uit de studente die nog voor afloop van het college op zoek was naar kaartjes voor een voorstelling van Malcolm X.  Ik zou zeggen: goed gedaan Fikry El Azzouzi.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.