Stemstrijd tussen Harvard en Yale

Het is te vergelijken met Ajax-Feyenoord, of dichter bij huis Willem II-NAC. Hoe dan ook is het een echte Amerikaanse klassieker: The Game. Het is de jaarlijkse footballwedstrijd tussen Harvard en Yale aan het einde van het seizoen (sinds 1875). En dit jaar proberen beide universiteiten het fanatisme van de supporters in te zetten voor politieke doeleinden.

De Harvard-Yale Votes Challenge is een initiatief van ruim 50 studentenorganisaties van beide universiteiten, schrijft studentenblad The Harvard Crimson. Welke universiteit verzamelt de meeste pledges, de meeste beloften om te gaan stemmen bij de Amerikaanse midterm-verkiezingen van 6 november? Deze tussentijdse verkiezingen zijn de eerste grote electorale test sinds de verkiezingswinst van Donald Trump twee jaar geleden. Op het spel staan alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 35 van de 100 zetels in de Senaat.

Een van de organisatoren van de actie, Harold Ekeh, verwacht dat de universitaire pledge-strijd daadwerkelijk tot meer stemmen gaat leiden. Uit onderzoek blijkt volgens Ekeh dat het “zeer aannemelijk” is dat iemand gaat stemmen, als die persoon dat vooraf heeft toegezegd en er twee weken voor de verkiezingen aan herinnerd wordt.

Taylor Swift

De footballwedstrijd is niet het eerste initiatief om jongeren electoraal actief te krijgen. Een oproep van zangeres Taylor Swift zorgde er eerder al voor dat veel meer mensen zich hebben laten registreren als kiezer.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.