Toekomst studente Hayarpi nog steeds onzeker

De Tilburgse studente Hayarpi schuilt nog steeds in de kerk in Katwijk om uitzetting te voorkomen. De hoop op een kinderpardon is inmiddels vervlogen. “We durven niet naar buiten.”

De Gereformeerde Kerk in Katwijk biedt Hayarpi en haar uitgeprocedeerde gezin sinds twee weken onderdak. Hayarpi: “We zijn naar de kerk gegaan om rust te krijgen, maar we zitten er nu nog steeds. We durven niet naar buiten te gaan, de angst is groot dat we dan gescheiden opgepakt en teruggestuurd worden.”     

Bescherming

Omdat het gezin formeel uitgeprocedeerd is en Nederland nu eigenlijk moet verlaten, lopen zij kans elk moment door de Dienst Terugkeer & Vertrek opgepakt te worden. Ook het verblijf in de kerk biedt hier eigenlijk geen bescherming tegen. Om dit te voorkomen overweegt Folkert Rikma, de dominee van de Gereformeerd Kerk in Katwijk, een estafettenkerkdienst te houden. Tijdens een kerkdienst mag de Dienst Terugkeer & Vertrek namelijk de kerk niet binnentreden. Ook kijkt het gezin met hun advocaat welke mogelijkheden zij nog hebben om in Nederland te blijven. 

Geen colleges

Door de situatie is het voor Hayarpi lastig haar studie voort te zetten. “Ik kan op het moment geen colleges bijwonen en ook de tentamenweek mis ik nu. Sommige colleges kan ik online bekijken, maar ik word heel afgeleid door alle gedachtes die door mijn hoofd gaan. Ik heb wel steun aan vrienden van de universiteit die mij aantekeningen doorsturen en bij groepsopdrachten helpen.”

Kinderpardon

Hayarpi is een tweedejaars studente Econometrie aan Tilburg University en woont sinds negen jaar in Nederland. Drie jaar geleden besloot de overheid dat het gezin uitgezet moest worden. Hiertegen ging de familie in hoger beroep. Vorige maand bepaalde de Raad van State dat de overheid gelijk heeft en het gezin Nederland moet verlaten. Op dat moment riep Hayarpi staatssecretaris Mark Harbers op tot een kinderpardon. Niet alleen voor haar, maar ook voor de 400 andere kinderen die met hun gezinnen al langer dan vijf jaar in Nederland wonen. Het verzoek tot kinderpardon werd door de staatssecretaris afgewezen. 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.