Klok Maranathakerk luidt niet meer ieder half uur

Het luiden van de  klok bij studentenkerk Maranatha stopt omdat het gebeier overlast veroorzaakt. De klok geeft vanaf 8 uur ’s ochtends – in het weekend vanaf 10 uur – elk half uur de tijd aan. Niet alle buurtbewoners zijn daar blij mee.

Klok ‘Maarten’ hing oorspronkelijk bij de St.Maartenskerk aan de Professor Verbernelaan. Toen deze gesloopt werd, ging hij naar een kerk in Veldhoven. In 2017 ontstond de mogelijkheid de klok te laten terugkeren naar De Reit, door hem te plaatsen bij studentenkerk Maranatha, die geen klok had. Daar waren niet alle buurtbewoners even blij mee.

Klachten

Studentenpastor Michiel Peeters: “Na enkele vragen en klachten over de klok in de eerste maanden en, naar aanleiding daarvan, aanpassing van zijn volume en frequentie, hadden we een jaar lang alleen positieve reacties ontvangen. Daardoor meenden we dat de buurt aan de klok gewend was geraakt. Maar in een recent gesprek met omwonenden bleek dat een significant aantal bewoners, van met name de nabijgelegen Vellingenhoefflat, de uurslag toch als negatief ervaart. Terwijl die alleen zin heeft als de buurt die gezellig of nuttig vindt. Daarom heeft het kerkbestuur besloten de uurslag geheel af te schaffen.”

Vieringen

De klok zal vanaf november alleen nog te horen zijn wanneer die oproept voor vieringen. Op zon- en feestdagen luidt hij twee à drie minuten. Voor de doordeweekse vieringen (dinsdag, woensdag en donderdag om 17.30 en vrijdag om 8.15 uur) luidt de klok één minuut. De omwonenden hebben aangegeven dat acceptabel te vinden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.