Tilburgse studente Hajar in race voor plek bij VN

Het is een spannende week voor International Business Administration studente Hajar Yagkoubi (18). Gaat zij straks aan de slag als jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid voor de Verenigde Naties in Brussel, Geneve en New York?

Of Hajar daadwerkelijk als afgevaardigde naar de Big Apple afreist hangt af van het aantal stemmen dat ze deze week weet te behalen. Ze gaat de strijd aan met tegenkandidate Jessica Effah (23). Sinds maandagochtend kan iedereen onder de dertig online stemmen en dat kan nog tot en met maandag 5 november (20.45 uur). Tijdens de Nacht van de VN wordt bekend gemaakt wie de komende twee jaar de Nederlandse jongeren mag vertegenwoordigen. Met als hoogtepunt een toespraak voor alle wereldleiders in de algemene vergadering.

“Het zijn hectische dagen, maar het gaat super goed!” vertelt Hajar die het druk heeft met campagnevoeren en iedere dag op een ander plek in Nederland aan het flyeren is. “Ik had wel verwacht dat de mensen die mij kennen mijn posts zouden delen op sociale media, maar dat ook zoveel onbekende mensen meehelpen is echt heel leuk.”

Jeugd een stem geven

Het zijn vooral mannen in grijze pakken die de dienst uitmaken op het politieke wereldtoneel en het is daarom essentieel dat jongeren aan het woord komen, volgens Hajar. “Wereldwijd vertegenwoordigt slechts drie procent van de politici de groep jongeren onder de 30”, vertelt ze. In tijden waarin de spanningen rondom vluchtelingen hoog oplopen, waarin rechtsextremisme aan populariteit wint en waarin pro- en anti-Europa groepen recht tegenover elkaar staan, is de stem van de nieuwe generatie extra belangrijk, schrijft de Tilburgse studente op haar campagnepagina. “Het zijn de jongeren die het langste moeten leven met beslissingen die nu gemaakt worden. Zij zijn de toekomst.”

Ook belangrijk voor de Tilburgse student

Door gastlessen te geven en in gesprek te gaan met jongeren door het hele land, maken de VN-vertegenwoordigers abstracte thema’s concreet en proberen de wereld zo dichter bij huis te brengen. En dat is nodig. De VN-ontwikkelingsdoelen lijken misschien een ver van mijn bed- show op de Tilburgse Campus, maar zijn ook voor de Tilburgse studentenpopulatie van groot belang.

“Het is  belangrijk dat je je verdiept in wat er speelt en je laat horen.”

“Gebeurtenissen aan de andere kant van de wereld hebben door de globalisering ook hier invloed. Denk aan de mensen die vluchten omdat er een conflict is in hun land, die komen misschien wel terecht in een dorpje naast Tilburg. En een eventuele handelsoorlog met China voelen wij uiteindelijk ook in onze portemonnee. Het is daarom belangrijk dat je je verdiept in wat er speelt en je laat horen.”

Verloren generatie

Opkomen voor de belangen van jongeren deed Hajar al eerder, in haar eigen gemeente Helmond ging ze in gesprek met leeftijdsgenoten. “Ik sprak regelmatig met kinderen in probleemsituaties en vroeg hen wat zij nodig hadden. Ze kwamen dan vaak met goede ideeën, maar hadden ook het gevoel dat er toch niemand naar hen luisterde of hen serieus nam. Ik vind het belangrijk dat daar verandering in komt, want het is zonde wanneer die groep niet gehoord wordt.”

Een voorbeeld van een andere groep die zij graag onder de aandacht wil brengen zijn onder andere de kinderen die nu opgroeien in conflictgebieden in het Midden-Oosten. “Er is daar een generatie kinderen die geen onderwijs kan volgen, straks worden die 18 en dan hebben ze een hele periode van scholing en vorming gemist. Een verloren generatie. Noodonderwijs in kampen zou een eerste oplossing kunnen zijn.”

Trotse ouders

Er kan nog tot en met maandag gestemd worden, maar of ze het nu wel of niet wordt, Hajar ziet haar deelname hoe dan ook als een geslaagd project: “Ik heb altijd belangstelling gehad voor het ‘internationale’. In mijn studie International Business Administration gaat het vooral over de economische kant. Dat is super interessant, maar ik ben ook erg maatschappelijk geïnteresseerd. Die kant kan ik nu ook ontwikkelen. Ik heb al zoveel mogen leren van alle bijzondere mensen die ik ontmoet. Heel waardevol.”  En haar ouders zijn sowieso trots: “Heel schattig, mama zit iedere avond klaar wanneer ik thuiskom na een drukke campagnedag, om te horen hoe het is gegaan. Ze zijn echt ontzettend supportive!”

Naast een woordvoerder Mensenrechten en Veiligheid wordt er de komende week ook gestemd voor een jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling.

Stemmen op Hajar kan hier.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.