Een college dat nog lang nadreunt

Elke maand sluipt Univers een college binnen om te kijken wat we allemaal te weten kunnen komen. Verstopte camera, afluisterapparatuur en onzichtbare inkt. Wij zijn er klaar voor, jij ook?

College: Human Rights, Globalisation and the Role of the Individual

Locatie: CubeZ 219

Docent: Conny Rijken 

Kon je wakker blijven?

Dat was geen enkel probleem. Het college was erg boeiend en de stof die werd behandeld heeft mij persoonlijk geraakt. Het onderwerp van het gastcollege was mensenhandel. Geen lichte materie maar wel erg interessant en aangrijpend. Aan het einde van het college besef je toch weer hoe ontzettend goed wij het hebben en hoe weinig we daar eigenlijk bij stilstaan. 

Hoe zaten de studenten erbij?

Het gastcollege was druk bezocht en de studenten leken goed op te letten. Het was een opmerkelijk interactieve les, waar studenten zelf met voorbeelden en uitleg mochten komen. Dat maakte de les interessant en zorgde ervoor dat mensen bleven opletten. Opvallend was dat meestal dezelfde vier studenten vragen beantwoordden. De rest nam er genoegen mee aandachtig te luisteren. 

Had de docent er zin in?

Jazeker, je merkte dat de docent echt gepassioneerd was over dit onderwerp. Wat je ook sterk terugzag, was dat de docent erg betrokken is bij haar onderzoeksgebied, dat het haar dagelijks bezig houdt. Mooi en inspirerend om te zien. De docent kwam met veel voorbeelden die zij zelf had meegemaakt en vertelde over gesprekken die zij met slachtoffers van mensenhandel had gevoerd. Op deze manier kon zij het onderwerp concreet en levendig maken.

Wat heb je nu geleerd?

Waar te beginnen? Ik heb echt veel geleerd tijdens dit college. Het was een soort crashcursus over de definitie van mensenhandel, het verschil met mensensmokkel, de gruwelijkheden waar men tegen aanloopt en verhalen uit de praktijk. Wat mij het meeste is bijgebleven, zijn de verhalen van individuele slachtoffers van mensenhandel. Dat houdt je toch even bezig, zeker als je hoort dat wereldwijd ongeveer 40 miljoen mensen hiermee te maken hebben. Een college dat nog lang nadreunt.   

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.