Groningse studenten krijgen tentamens in het weekend

Duizenden studenten van de Rijksuniversiteit Groningen moeten hun tentamens noodgedwongen in het weekend gaan maken. Er is doordeweeks te weinig tijd en ruimte om alle tentamens in te plannen.De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) kampt al jarenlang met een organisatorisch probleem, zo blijkt. Opleidingen nemen steeds vaker toetsen af en faculteiten plannen de tentamens precies op dezelfde periode in. De druk op tentamenzalen van de Rijksuniversiteit is daardoor de laatste jaren alleen maar toegenomen. “Het rooster laat niet meer dan drie tentamens per dag per opleiding of vak toe,” reageert een woordvoerder van de universiteit. Hoeveel tentamentijd de universiteit doordeweeks tekort komt, kan hij niet zeggen.

“Het rooster laat niet anders toe”

Om het probleem te verkleinen huurt de RuG af en toe andere ruimtes om tentamens in af te nemen, zoals de evenementenhal MartiniPlaza. “Maar dat kan niet altijd,” constateert de woordvoerder: “Het rooster laat niet anders toe dan de tentamens in het weekend in te plannen. Het is niet wenselijk, maar het is nu eenmaal een feit.” Overigens is het voor studenten van de RuG niets nieuws: “We plannen al jaren tentamens in het weekend,” zegt hij.

Studenten boos

Groningse studenten zijn boos. Ze vinden dat de student niet mag opdraaien voor de organisatorische problemen van de universiteit waaraan ze studeren en collegegeld betalen. “Het is gewoon jammer”, vertelt studente Tessa aan RTV Noord. Ze komt net de tentamenzaal uitlopen: “Je wilt in het weekend wat leuks doen, uitgaan met vrienden of zo, maar nu zit je in de tentamenhal en dat is eigenlijk echt niet leuk.”

Toch ziet de woordvoerder de studenten niet als gedupeerden: “Er is voldoende tentamenruimte, maar soms gaat het even niet anders.”

Eén extra hal de oplossing?

Volgens de Rijksuniversiteit komt er in 2020 een extra tentamenzaal beschikbaar voor 590 studenten. Of dat ook de oplossing is voor het probleem kan zelfs de universiteit niet zeggen: “Het is een grote investering, maar meer kunnen we nu nog even niet doen,” zegt de woordvoerder van de RuG.

De universiteit gaat door met het aannemen van grote getalen studenten. Dit jaar begon met een recordaantal van 7969 eerstejaars, een groei van 4,6% ten opzichte van vorig jaar. De woordvoerder legt uit waarom: “We hebben niet per sé de ambitie om door te groeien, maar we willen het hoger onderwijs voor iedereen toegankelijk maken. En de RuG is nu eenmaal een aantrekkelijke universiteit voor Nederlandse en buitenlandse studenten.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.