Times ranking: Tilburg University stijgt én daalt op ranglijst

Times ranking: Tilburg University stijgt én daalt op ranglijst

Het was even slikken voor Tilburg University toen eind september duidelijk werd dat de universiteit dit jaar is gedaald op de Times Higher Education World University Ranking. Toch is er ook goed nieuws: op het gebied van bedrijfswetenschappen, psychologie en recht worden er goede resultaten behaald.

Stond de universiteit de afgelopen twee jaar nog in de top 200 van beste universiteiten wereldwijd, in 2019 blijft de universiteit steken op een meer algemene plek tussen de 200-250. Wanneer je inzoomt op de verschillende onderzoeksgebieden ontstaat er echter een ander, positiever, beeld.

Met een 28e plaats in de categorie bedrijfswetenschappen en economie laat Tilburg alle andere Nederlandse universiteiten achter zich. Op de psychologie-ranglijst staat Tilburg met 44 in vergelijking met andere Nederlandse universiteiten op een mooie derde plek, na Rijksuniversiteit Groningen (38) en koploper UvA (20). Hiermee is de universiteit wereldwijd tien posities gestegen. Ook op het gebied van recht komt Tilburg met een 43e plaats goed mee in de wetenschappelijke wereld.

Stijgende lijn stagneert

Jarenlang wist de universiteit de top 200 niet te behalen, maar in de ranking van 2016 lukte dat wel. Tilburg University kwam op plek 198 terecht. Het jaar daarop schoof de universiteit zelfs drie plaatsen omhoog naar 195. Opvallend verschil is wel dat er dit jaar 1250 universiteiten werden vergeleken terwijl dat er in de succesjaren ervoor ‘slechts’ 1000 waren.

Alle andere Nederlandse universiteiten staan in de nieuwe ranking nog wel in de top 200. De meeste zijn echter wel een paar, tot flink wat, plaatsen lager geëindigd. De Nederlandse top 3 van dit jaar is: Delft (58), Wageningen (59) en Universiteit van Amsterdam (62). Of Tilburg University dit jaar op plek 201 of 249 is geëindigd laten de cijfers niet zien. Alleen universiteiten die in de top 200 staan krijgen een exact rangnummer.

De Times Higher Education Ranking is de enige globale universitaire ranglijst die universiteiten beoordeelt op het gebied van al hun kernmissies: onderwijs, onderzoek, kennisoverdracht en internationale vooruitzichten. De ranking wordt gebaseerd op dertien prestatie-indicatoren om de verschillende instellingen wereldwijd te vergelijken.

De lijst wordt ook dit jaar aangevoerd door Amerikaanse en Engelse universiteiten, met op de eerste plaats University of Oxford, gevolgd door University of Cambridge en Stanford University.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.