Dertig dagen zonder wekker met NWO-subsidie

Wie wil dat niet? Je wekker in de kliko en ’s ochtends niet meer wakker worden met maar één gedachte: ik wil nog niet uit bed. De Chinese kunstenares Yiyun Chen ervaart in Eindhoven hoe dat is. Dertig dagen lang komt ze haar bed niet uit, voor de kunst en voor de wetenschap.

Wat doet het met een mens als je altijd in bed ligt en amper beweegt? Van het NWO kreeg de kunstenares Yiyun Chen samen met de Maastrichtse onderzoekers Vera en Patrick Schrauwen voor dit bedproject een BAD Award. Niet dat ze het slecht vinden, maar het staat voor Bio Art & Design, een prijs van 25.000 euro voor projecten die kunst en wetenschap samengebrengen.

Aan de Maastrichtse universiteitskrant Observant melden de Schrauwens overigens dat het helemaal geen goed idee is, zolang in bed blijven. Het is ongezond. “Alleen al omdat je spiermassa verdwijnt, je nauwelijks energie gebruikt en je stofwisseling vertraagt,” zegt Patrick Schrauwen. Chen heeft dan ook tips gekregen om het toch een beetje gezond te houden. In de ochtend twee uur het raam open om de kou binnen te laten. Ook moet het ’s ochtends lichter zijn dan ’s avonds. Verder kreeg ze eettips, zoals: na zessen niet meer eten.

De Maastrichtse onderzoekers vinden het project interessant omdat je tegenwoordig voor veel zaken eigenlijk je huis niet meer uit hoeft. Boodschappen, eten, films, kleren of zelfs een nieuwe ijskast worden zo aan huis bezorgd. Ze hopen er dankzij de tentoonstelling die nog volgt over het project ook een nieuw publiek mee te bereiken. Schrauwen: “Het zijn in de eerste plaats kunstliefhebbers die kennis nemen van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Zie het als een soort gezondheidsvoorlichting.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.