Toegangspoortjes bibliotheek dit jaar al actief

Vanaf eind december kunnen studenten de bibliotheek alleen nog maar betreden als ze een University Card hebben. Heb je die niet, dan gaan de toegangspoortjes, die binnenkort worden geplaatst, niet open. De poortjes zijn een maatregel om te voorkomen dat middelbare scholieren of hbo-studenten  van de bibliotheek gebruik maken.Rood-witte linten tekenen het beeld als je na de loopbrug door de draaideuren naar binnenloopt. De detectoren die er nu nog staan (tegen diefstal en het per ongeluk meenemen van een boek) worden vervangen door fysieke poortjes die je met behulp van je University Card open en dicht kunt maken.

“21 december treden de poortjes in werking, dan gaan ze dicht,” meldt Cherry Taylor, afdelingshoofd van de bibliotheek. Dat is bijna een halve maand eerder dan gepland. “Wij zijn positief verrast,” reageert Front. De studentenfractie streed al vanaf 2014 voor poortjes in de bibliotheek. “Nu kunnen we eindelijk de drukte en het tekort aan werkplekken in de bieb aanpakken.”

Dagpassen

Maar de maatregel heeft ook een keerzijde. Medewerkers van de bibliotheek zijn bang dat als straks de poortjes dichtgaan, veel studenten bij de balie een dagpas gaan halen. “Sommige studenten zullen hun University Card vergeten zijn en naar de balie gaan, maar honderden hebben überhaupt geen University Card,” reageert een medewerker bezorgd. “Straks moeten we aan hordes studenten dagpassen verstrekken. Daar hebben we de mensen gewoon niet voor.”Dat het definitief sluiten van de toegangspoortjes een probleem kan vormen heeft ook te maken met de aanvraag van een University Card. Niet alle studenten hebben zo’n pas, laten medewerkers van de bibliotheek en studentenfractie Front weten. Studenten moeten die pas dus aanvragen bij de Student Desk. Het laten maken van de pas kost ongeveer vier weken. Gedurende die tijd heb je geen toegang tot de bibliotheek of moet je iedere dag langs de balie voor een dagpas.

Toch hebben fractie Front en afdelingshoofd Taylor er alle vertrouwen in dat de eerste dagen soepel verlopen. “Studenten moeten zich realiseren dat zij iedere keer als ze naar de bieb gaan, hun University Card bij moeten hebben,” benadrukt Front. De studentenfractie verwijst naar de dagpas voor diegenen die hun University Card vergeten zijn.

CUBE

Eerder werd gesproken over toegangspoortjes bij onderwijsgebouw CUBE. Men is bang dat nu sommige mensen de bieb niet in kunnen, de drukte zal toenemen in gebouw M en de CUBE. Het College van Bestuur houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Mocht het er te druk worden of mochten er zich incidenten voordoen, dan zullen daar passende maatregelen tegen genomen worden.

Incidenten

Ondanks dat studentenfractie Front al in 2014 een voorstel indiende voor toegangspoortjes (dat voorstel werd toen afgewezen), laaide de discussie in 2015 weer op. Toen had de beveiliging van Tilburg University de handen namelijk vol aan hbo’ers, mbo’ers en middelbare scholieren. Ze zorgden niet alleen voor drukte, maar “ze trapten ook herrie”, zo zegt Front.

In dat jaar leidde dat tot verschillende incidenten, waar soms zelfs de politie aan te pas moest komen. Een bibliotheekmedewerker liet toentertijd aan Univers weten dat je erop kon wachten totdat het een keer mis zou gaan, “er is al een mes gevonden”. Tilburg University beloofde toen maatregelen. Die lijken er nu, ruim drie jaar na de incidenten, te gaan komen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.