Sint krijgt boete onderweg naar campus

De goedheiligman is ook dit jaar Tilburg University niet vergeten. Hij had zelfs zoveel haast, dat hij zijn gordel niet had aangemeten. Kinderen van het personeel waren blij met de cadeaus. Ook de Sint was, ondanks zijn bekeuring, niet boos.De personeelsvereniging van Tilburg University organiseerde dit jaar wederom het bezoek van Sint en zijn pieten aan Tilburg University. Kinderen van het personeel verzamelden zich woensdagmiddag in de Sports Bar. Hoewel ze verwelkomd werden met een glaasje ranja, renden de meesten meteen naar de glazen deur: de ingang naar de sportzaal. Daar stonden namelijk tafels vol met cadeaus.

Toen de deuren opengingen sprongen de roetveegpieten al in het rond. Ze deelden mondjesmaat pepernoten uit en stoeiden met de kinderen. Vervolgens moesten ze gaan zingen. En dat konden ze. Klassiekers als De zak van Sinterklaas werden uit volle borst meegezongen. Toen een meisje Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht begon te zingen, verscheen in de deuropening een rode mijter en een lange witte baard: Sinterklaas.

Sint was nog stil na de boete

De Sint ging zitten en werd meteen overladen met vragen van kinderen. Een voor een kwamen ze naar voren toe. Naast de standaardvragen: hoe oud bent u? En: hoe komt u bij ons thuis binnen? zaten er ook enkele slimme en zelfs filosofische vragen tussen. “Wat is daarboven”, vraagt een jongen aan de Sint, waarop de goedheiligman antwoordt: “Daarboven? Dat is het plafond mijn jongen.”

Terwijl de Sint in zijn leren stoel zat, was hij opvallend stil. Onderweg naar de universiteit, werd Sinterklaas staande gehouden door de politie. Hij had zijn gordel niet om. Toen hij zijn rijbewijs liet zien, moest de goedheiligman zich ook nog eens ontdoen van zijn witte haar, baard en mijter. Volgens de agenten was hij anders niet te herkennen. 140 euro armer vervolgde de Sint zijn reis, op weg naar de universiteit. Gelukkig duurde de rit precies lang genoeg om zijn baard weer aan te laten groeien.

Of de terughoudendheid van de Sint nou kwam door de boete, of door zijn ouderdom (hij is inmiddels al 1.738 jaar oud), de kinderen hadden het naar hun zin. Met cadeaus, soms groter dan henzelf, liepen ze terug richting Sinterklaas. Toen iedereen voor de Sint zat, werd er afgeteld: “3, 2, 1, openmaken!” Opgewonden werd het cadeaupapier van de cadeaus gescheurd en zagen de kinderen eindelijk wat ze nou hadden gekregen. Blije gezichten. De Sint had zijn werk weer goed gedaan.

Roetveegpiet

En dat betekende dat het weer tijd was om te gaan, op naar de volgende klus. Met z’n allen werd de Goedheiligman met zijn Pieten uitgezwaaid: “Dag Sinterklaasje da-ag, da-ag, da-ag, da-ag roet-veeg-piet…” Want voor de volwassenen is woensdag duidelijk geworden dat de Zwarte Piet op de campus van Tilburg University inmiddels verleden tijd is.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.