Shoppen maakt gelukkig

Heeft de Sint je die nieuwe smartphone of leuke sneakers cadeau gedaan? Dan ben je vast blij. Dat heeft niets met hebberigheid te maken, materialisten zijn gewoon vaker gelukkig dan mensen die weinig bezit nastreven, blijkt uit het promotieonderzoek van Esther Jaspers.

Op het moment dat je een surprise uitpakt en je realiseert dat die nieuwste iPhone niet tussen de cadeaus zit, ben je teleurgesteld. Is dat een teken van hebberigheid of materialisme? Die nieuwste iPhone, daar wordt je toch niet gelukkig van?

Toch wel. Het begrip ‘materialisme’ heeft een hoop negatieve connotaties. Jaspers stelt dat alle materialisten op één hoop worden gegooid. Ze zijn egoïstisch, kunnen slecht met geld omgaan en zijn ongelukkig. Met haar proefschrift nuanceert ze dat eenzijdige beeld.

‘Het nieuwste van het nieuwste maakt je wel gelukkig’

Jaspers onderscheidt drie vormen van materialisme. Als je het leuk vindt om te shoppen en iets te kopen, dan word je daar gelukkig van. Dat is ook zo als je vindt dat die bezittingen je status verhogen. Maar zie je shoppen als een troost, dan wordt je daar juist ongelukkiger van.

Shoppen maakt dus meestal gelukkig. Zeker op het moment dat je met jouw nieuwe aankoop je persoonlijke status verhoogt. Op den duur bouw je dan namelijk meer vermogen op en ga je minder schulden aan, blijkt ook uit Jaspers’ onderzoek.

Met haar onderzoek, dat ze woensdag in de aula verdedigde, hoopt Jaspers te voorkomen dat mensen zich schuldig voelen voor de berg cadeaus die ze krijgen met de feestdagen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.