Dode na ontgroening met vissaus in Leuven

Een 20-jarige Leuvense student is overleden nadat hij tijdens een ontgroeningsritueel gedwongen werd een grote hoeveelheid vissaus te drinken.

Drie mannelijke aspirant-leden van de studentenvereniging Reuzegom raakten woensdag tijdens een ‘ontgroeningsdoop’ onwel, meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. De drie moesten verschillende opdrachten uitvoeren waaronder het drinken van vissaus. Daarna zouden ze in een bos verschillende keren met koud water overgoten zijn. Ze raakten daarbij onwel. Een van hen kreeg een hartstilstand, mogelijk door het hoge zoutgehalte in de saus in combinatie met onderkoeling. Hij is uiteindelijk in het ziekenhuis overleden. 

Het openbaar ministerie is een gerechtelijk onderzoek begonnen. Vijf leden van de studentenvereniging zijn inmiddels verhoord. Ook de KU Leuven stelt een onderzoek in.

Geschokt

De KU Leuven zegt “zwaar geschokt” te zijn en benadrukt dat de studentenclub niet verbonden is aan de universiteit. “We vinden wat er gebeurd is verschrikkelijk en zullen de studenten die de doop organiseerden ter verantwoording roepen”, zei vicerector studentenbeleid Chantal Van Audenhove tegen de krant.

Het is niet de eerste keer dat studentenclub Reuzegom in opspraak komt. De kleine vereniging kreeg het in 2013 aan de stok met de KU Leuven en dierenrechtenorganisatie GAIA over dierenmisbruik. Op een besloten Facebookpagina had de club een filmpje geplaatst waarop te zien was hoe enkele leden een biggetje doodschoten. Ook werd duidelijk dat nieuwe leden de opdracht kregen een jaar lang een konijn te verzorgen om dat vervolgens zelf te slachten.

 

HOP, Oscarine Vonk

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.