De fart-score van een Legomannetje

Als je een Legomannetje doorslikt, hoe lang duurt het dan voor dat op natuurlijke wijze je lichaam weer verlaat? Een zestal kinderartsen uit Engeland en Australië voerden dit experiment op zichzelf uit voor het medische blog Don’t forget the bubbles. De resultaten daarvan publiceerden ze in het (luchtige) decembernummer van het Journal of Paediatrics and Child Health.

Over het inslikken van munten is al het nodige bekend, schrijven de auteurs, maar over andersgevormde voorwerpen is minder academische kennis. Vandaar het experiment met een ander veelgeslikt voorwerp: het hoofdje van een Legopoppetje. Zes artsen stelden zich beschikbaar als proefpersoon. Ze slikten er elk eentje door en checkten de dagen daarna hun poep op Lego-hoofdjes.

Fart-score

Het experiment verliep min of meer voorspoedig: vijf van de zes hoofdjes werden binnen enkele dagen teruggevonden. De tijd van inslikken tot uitpoepen werd vastgelegd in een FART-score (Found and Retrieved Time) en die bedroeg gemiddeld 1,7 dagen. Het zesde hoofdje is overigens nog steeds vermist, dus de resultaten van die proefpersoon zijn buiten beschouwing gelaten. Verder wordt nog gemeld dat bij het onderzoek ook aanwijzingen gevonden zijn dat vrouwen mogelijk beter zijn in het doorzoeken van ontlasting dan mannen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.