Japanse universiteiten erkennen vrouwendiscriminatie

Twee medische universiteiten in Tokio hebben toegegeven dat ze mannen boven vrouwen verkozen. Tijdens een persconferentie, afgelopen maandag, erkenden ze dat ze de toelatingseisen voor vrouwen expres hadden verscherpt om de man-vrouwverhouding onder studenten op peil te brengen.Daarnaast maakten Juntendo University en Kitasato University persoonlijke interviews voor vrouwelijke aanmeldingen met opzet moeilijker. De reden: vrouwen zouden sneller volwassen zijn en daardoor een natuurlijke voorsprong hebben.

Ook moest de potentiële mannelijke student worden “gered”, aldus de rector van Juntendo tijdens de persconferentie. Om dat te realiseren werd het minimale cijfer om toegelaten te worden alleen voor vrouwen met 0,5 verhoogd. Een andere reden voor de universiteiten was het gebrek aan slaapplaatsen voor vrouwen. Maar dat klonk volgens Masae Ido, de vertegenwoordiger van de slachtoffers, meer als een slap excuus. Net als de rest van de persconferentie.

Een onafhankelijke commissie heeft inmiddels een oplossing gevonden voor het incident. Enkele gedupeerden worden alsnog toegelaten op een van de universiteiten en anderen krijgen een financiële vergoeding.

Universiteit knoeit al tien jaar lang met examenresultaten

De twee universiteiten zien vrouwen al langer als ‘last’. De afgelopen twee jaar werden bij Juntendo 165 sollicitanten geweigerd. Daarvan moesten 121 vrouwen op zoek naar een andere universiteit, terwijl hun examens vaak goed genoeg waren om toegelaten te worden.

Afgelopen maandag verontschuldigde de rector van Juntendo zich hiervoor: “Op dat moment dachten we dat de maatregel redelijk was. We zullen er nu mee stoppen,” zei hij op de persconferentie.De examenfraude komt bovenop de onthullingen van afgelopen zomer. Toen bleek dat de Tokyo Medical University al tien jaar lang met examenresultaten van vrouwen knoeide. Het argument: ze zouden eerder stoppen met werken vanwege hun zwangerschap.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.