Studenten moeten veld ruimen voor veldrijden

Niet de knappe koppen van studenten, maar de dikke dijen van topveldrijders maken op 6 januari volgend jaar de dienst uit op de campussen van de Vrije Universiteit Brussel en de Franstalige Université Libre de Bruxelles. Op de terreinen van beide universiteiten wordt dan een wedstrijd voor de DVV Verzekeringen Trofee gehouden, zeg maar de Belgische bekercompetitie van het veldrijden, vorig jaar nog gewonnen door de Nederlandse topper Mathieu van der Poel.

Dat klinkt niet verkeerd. De kloof tussen de Vlaamstalige Vrije en de Waalse Libre wordt zo even symbolisch overbrugd. Bovendien is de ivoren universiteit een dagje open voor het gewone volk, een handreiking naar de samenleving. En veldrijden, of cyclocross, lééft in België. Reken maar op veel publiek, veel bier, veel eten en veel muziek en de wedstrijd live op tv. Wie kan daar iets op tegen hebben?

Studenten, meldt de Brusselse studentenkrant De Moeial. De cross wordt midden in ‘de blok’, de drukke tentamenperiode gehouden. Studenten hebben dan juist behoefte aan wel iets anders dan de chaos, drukte en herrie van een veldrit. En zelfs als je die denkt te kunnen trotseren, grijp je nog mis. De grote studieruimtes in het Studiebegeleidingscentrum en het studentenrestaurant zijn die dag onbereikbaar, of ingericht als VIP-ruimte. De universiteit adviseert studenten bovendien om die dag hun studentenkot op de campus ook maar te verlaten en bij hun ouders thuis te gaan studeren. Niet echt een optie voor de internationale studenten, stelt De Moeial zuinigjes vast. Gelukkig heeft de universiteit voor teleurgestelde studenten en universiteitsmedewerkers één troost: ze krijgen vijftig procent korting op toegangskaartjes voor hun eigen universiteit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.