Tentoonstelling van stoeten in Brabant – ook op de universiteit

Tentoonstelling van stoeten in Brabant – ook op de universiteit

Brabant Stoet is een kleine, reizende expositie die een beeld geeft van de lopende en rijdende cultuur in Noord- en Vlaams- Brabant. De expositie is te zien tot 17 maart in CUBE, het nieuwe onderwijsgebouw van de universiteit, en beklemtoont dat tradities niet oubollig zijn, maar juist levendig en zichzelf vernieuwend.

De expositie is in de vorm van een kubus van 3x3x3 gegoten, waarin opnamen van stoeten uit alle tijden zijn te zien. Allerlei facetten van de stoet worden getoond: reusachtige doeken met foto’s van een Bossche steltloper, een fanfare met trommende meisjes uit St. Oedenrode en de Sacramentsprocessie uit Boxmeer. Maar ook, voor de periode dat de kubus in Tilburg staat, zijn in de zeven minuten durende vertoning drie stoeten opgenomen die met deze universiteit verbonden zijn.

Bijzonder en eenmalig

De meest bekende universitaire stoet (niet alleen in Tilburg) is het cortège van hoogleraren. In de tentoonstelling is het cortège te zien, onderweg naar CUBE waar in 2018 de opening van het academisch jaar plaatsvond. Het cortège is de stoet die regelmatig te zien is in het Cobbenhagengebouw, bij academische zittingen als promoties en oraties.

De tweede universitaire stoet betreft een rijjool, een optocht van allerlei rijtuigen waarmee studenten zich van de universiteit naar de stad (of vice versa) laten vervoeren. In Tilburg worden rijjolen vrijwel altijd georganiseerd door leden van de oudste studentenvereniging van de universiteit, TSC St. Olof, zoals in 2017 bij de viering van het 90-jarig bestaan.

De derde universitaire stoet in de vertoning is een bijzondere, want éénmalig. Op 12 november 1986 trokken zo’n tweeduizend studenten en medewerkers van de toen nog KUB geheten universiteit naar Den Haag om te protesteren tegen dreigende bezuinigingen en de sluiting van enkele opleidingen (Psychologie en Letteren). De stoet eindigde op het Binnenhof, waar rector magnificus Ruud de Moor zich in felle bewoordingen tegen het dreigend onheil keerde. Met succes, de plannen van minister Deetman sneuvelden.

Immaterieel erfgoed

Stoeten als deze maken deel uit van wat we immaterieel erfgoed noemen. Brabant Stoet geeft op een speelse en originele manier een beeld van de ‘lopende cultuur’ in het Hertogdom Brabant. Denk aan: gilden, reuzen, steltlopers, harmonieën en fanfares, majorettes, carnaval, praalwagens, verenigingen, volksdansen, processies en bedevaarten, straattheater en ook multiculturele groepen.Deze grensoverschrijdende tentoonstelling is samengesteld door het Verbond Volkscultuur in de Lage Landen en de Brabant-Collectie (gevestigd in de UB van Tilburg University) in opdracht van Stichting De Brabantse Hoeders en ontwikkeld in het kader van ‘de grootste stoet ooit’. De tentoonstelling is te zien in CUBE tot en met 17 maart 2019. Geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:00 uur tot 18:30 uur.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.