Miljoenen Amerikaanse studenten verkeren in hongerstaat

Miljoenen Amerikaanse studenten verkeren in hongerstaat

Bijna twee miljoen studenten verkeren in voedselonzekerheid in Amerika. Ze verdienen te weinig om hun eten te betalen of vallen net buiten staatsprogramma’s die de voedselkosten dekken. Zo blijkt uit een rapport van de U.S. Government Accountability Office (GAO).Amerikaanse studenten houden steeds minder geld over voor het kopen van een primaire basisbehoefte: eten. Volgens het rapport hebben bijna twee miljoen studenten geen toegang tot voedzaam en betaalbaar voedsel. Dat gaat ten koste van hun studieresultaten. Wanneer ze daar iets over zeggen, wordt er gegrapt: “noedels zijn goedkoop,” of “eet dan gewoon cornflakes”.

Om honger onder studenten te voorkomen heeft de Amerikaanse overheid in 2016 een voedselprogramma opgezet. Risicostudenten, jongeren met een laag inkomen of alleenstaande ouders, kunnen sindsdien gratis eten of een tegemoetkoming voor hun huur krijgen.

Nu blijkt echter dat veel studenten, en zelfs medewerkers, niets van dat programma afwisten. Uit een steekproef, die de GAO heeft gedaan, blijkt dat 9 van de 14 instellingen het programma te ingewikkeld vonden of er nog nooit van hadden gehoord.

Amerikaanse ‘shutdown’ funest

Het voedselprogramma voor studenten is onderdeel van een programma voor alle mensen in de Verenigde Staten. Het afgelopen jaar maakten in totaal 38 miljoen Amerikanen gebruik van het voedselprogramma, voor sommigen de enige mogelijkheid om überhaupt te kunnen eten.Voor die mensen kan hun enige handreiking naar de primaire levensbehoefte zomaar worden afgenomen. Sinds 21 december zijn in heel Amerika overheidsdiensten stilgelegd omdat het fiscale jaar van 2018 is afgelopen, maar de begroting voor 2019 nog niet is goedgekeurd.

Door die zogenoemde ‘shutdown’ komt er sinds die tijd geen rooie cent meer binnen bij de organisatie die het voedselprogramma faciliteert. Mocht de ‘shutdown’ doorgaan tot eind februari, dan zullen miljoenen Amerikanen in hongerstaat verkeren. Onder hen ook veel studenten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.