Economen willen eigen kantoorruimte

Samen met collega’s in een kantoor zitten, daar ze moeten ze bij de faculteit economie en management TiSEM niet aan denken. Wetenschappers hebben stilte nodig om na te denken, stellen de bestuurlijke kopstukken in een brief aan het College van Bestuur.

Kantoorruimtes op de campus worden de komende jaren efficiënter ingericht. Er komt 7,5 meter per volledige aanstelling. Aangezien kantoren vaak 15 vierkante meter groot zijn, zullen wetenschappers niet alleen zitten. Bij de faculteit economie en management TiSEM waren hierover al zorgen, het leek ze krap te worden in het Koopmansgebouw. Om aan die zorgen tegemoet te komen, liet CvB-vicevoorzitter Paulina Snijders vorig jaar juni weten, wordt Koopmans ingericht met 1,25 werkplek per FTE.

Het heeft de faculteit niet gerustgesteld. In een brief (PDF) naar het college tekenen het faculteitsbestuur en de departementshoofden protest aan. Voor het wetenschappelijk personeel willen ze niet meer vierkante meters. Wat wetenschappers nodig hebben is stilte, zodat ze goed onderzoek kunnen doen, en goed onderwijs kunnen geven. ‘Dat krijg je niet als je kantoorruimte deelt.’Is het geen tikkend toetsenbord, geslurp of gemompel, dan zijn het wel Skypegesprekken en afspraken met collega’s, promovendi en studenten die de rust verstoren. Faculteitsmedewerkers die in de gebouwen TIAS en Montesquieu zitten, en daar een kantoorruimte delen, werken geregeld thuis. Ze komen dan alleen naar de universiteit om les te geven, waardoor er juist veel minder wordt samengewerkt dan voorheen. Voor studenten wordt het ook moeilijker het personeel te zien.

Een nog groter probleem is volgens de faculteit het vinden van geschikt personeel. Dat blijkt al jaren lastig. Wetenschappers komen niet in Tilburg werken vanwege het salaris, dat ligt fors onder wat buitenlandse universiteiten te bieden hebben. Als ze hier naartoe komen is dat volgens de faculteit omdat er zo goed samengewerkt wordt, en dat gebeurt juist als iedereen zich ook in alle rust kan afzonderen. Sollicitanten vragen expliciet naar een eigen kantoorruimte. Zou dat niet meer geboden worden, dan worden ze in de armen van andere universiteiten gedreven. ‘Wat we minimaal moeten bieden is fatsoenlijke kantoorfaciliteiten. Faculteitsleden kunnen niet zonder individuele kantoorruimte!’

Een eigen kamer

Niet alleen hoogleraren zouden volgens de faculteit een eigen kamer nodig hebben. Dat geldt ook voor universitair hoofddocenten en zeker voor universitair docenten. Die laatste groep moet in korte tijd enorm presteren, willen ze door kunnen in de wetenschap. Bovendien is het internationaal gezien gebruikelijk dat zij een eigen kamer hebben. Alleen parttimers en promovendi kunnen best een kamer delen.Voor wetenschappers in dit internationale vakgebied zijn Europese steden als Londen, Parijs, Wenen en Zurich veel interessanter, merken de bestuurders op. ‘Het enige voordeel dat we hebben vergeleken met deze steden is de lage prijs van kantoorruimte.’ Kantoren delen lijkt ze ‘penny wise and pound foolish.’ Er worden kleine winsten mee geboekt, maar er gaan grote kosten mee gepaard. TiSEM groeit hard. Als het nog moeilijker wordt om personeel aan te trekken, komt er meer druk op het bestaande personeel. ‘Het zal de onderzoeksreputatie van TiSEM aantasten, die ons vijfentwintig jaar heeft gekost om op te bouwen!’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.